Foto: Bobo
Po poročanju medijev je v požaru umrlo pet žensk in en moški.

Kot smo že poročali, je danes zjutraj prišlo do požara v domu za starejše v Andraševcu pri Oroslavju na severozahodu Hrvaške. Po poročanju medijev je v požaru umrlo pet žensk in en moški. Šlo naj bi za nepokretne stanovalce doma.

Za STA so na slovenskem zunanjem ministrstvu povedali, da med žrtvami ni slovenskih državljanov.

Po pisanju portala Index.hr je zgorel pomožni, v velikem delu leseni objekt poleg osrednje zgradbe doma, v katerem so imeli prav tako nameščene stanovalce. Objekt je bil v požaru popolnoma uničen.

Dom uradno prijavljen kot družinski

Ministrstvo za demografijo, družino, mlade in socialne zadeve je za portal Dnevnik.hr potrdilo, da gre za dom v zasebni lasti. To pomeni, da država ni ustanoviteljica in z njim tudi nima sklenjenega dogovora o financiranju. 

»Ustanovitelj je fizična oseba, ki si dovoljenje za obratovanje pridobi pri lokalni in regionalni samoupravi, v tem primeru županije,« so po navedbah Hine pojasnili na ministrstvu.

Po pisanju spletne izdaje časnika Jutarnji list je požar najverjetneje zanetil električni grelec. Dom naj bi bil uradno prijavljen kot družinski, kar pomeni, da bi lahko imel največ 20 stanovalcev, dejansko pa naj bi jih bilo v skupno treh objektih Zelene oaze najmanj 50.

Ministrstvo po pisanju Jutarnjega lista v takšnih domovih izvaja nadzor, a le ob morebitnih prijavah nepravilnosti. Prijav v primeru Zelene oaze ni bilo. Časnik še piše, da ta ustanova ni imela vse potrebnih dovoljenj za delo.

Svojci nekaterih varovancev v domu, ki so danes govorili z novinarji, niso imeli pripomb na delovanje doma. »Vse je bilo lepo, čisto, urejeno. Vedno je bilo vse v redu,« je po navedbah portala Index.hr povedal eden od njih.

Foto: Bobo

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice