Na udaru neznanega vlomica se je znašlo več hiš, bralka je uredništvo Mariborinfo opozorila, da »iščejo samo zlato in denar po vseh kotih omarah predalih«.

Zaskrbljena bralka je uredništvo Mariborinfo opozorila, da je v zadnjih nekaj dneh v Mariboru in Miklavžu na Dravskem polju prišlo do več vlomov v domove in to v obsegu približno 400 metrov. »Iščejo samo zlato in denar po vseh kotih, omarah in predalih,« nam je dejala bralka, hiše pa naj bi bile po vlomih videti »katastrofalno«.

Vlomi so se pripetili na območju Ptujske ceste, storilec pa je v domove oškodovancev vstopal skozil okna.

Štiri kazniva dejanja velikih tatvin

Besede bralke, ki želi na zločine opozoriti druge domačine tega območja mesta, smo preverili na Policijski upravi Maribor, kjer so kriminalna dejanja neznanega vlomilca potrdili. 

»V zadnjih desetih dneh smo obravnavali štiri kazniva dejanja velikih tatvin oziroma vlomov v stanovanjske hiše v Miklavžu na Dravskem polju in v delu Maribora, ki meji na občino Miklavž na Dravskem polju,« je potrdil Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor.

»Ob vlomih je doslej neznani storilec odtujeval predvsem nakit in denar, skupna materialna škoda, ki jo je povzročil - všteta tudi škoda, ki je nastala ob vlomih na vratih in oknih - pa znaša okoli 20.000 evrov,« še pojasnjuje Šadl. 

Največ vlomov se zgodi v zimskem času

Možje v modre opozarjajo, da se največ vlomov v stanovanjske objekte zgodi v zimskem času, in sicer med 6. in 12. uro, ko so lastniki zaradi različnih obveznosti odsotni, in v času med 12. in 20. uro, saj storilci prehodno opazujejo okolico in objekte, zaradi zgodnje teme in neprižganih luči pa se prepričajo, da so lastniki odsotni.

Da odvrnemo napad od svojega objekta, so največkrat potrebni mali ukrepi, opozarjajo policisti. Tako je lahko v mraku in nočnem času dobra obramba ta, da je vidna luč v notranjosti hiše. Vsako malomarno ravnanje – puščanje odprtih in priprtih oken - tudi v zgornjih etažah, odklenjenih vrat, slabo varovanih vložkov cilindričnih ključavnic, puščanje orodja, lestev in drugih pripomočkov ob hiši … –  pa je lahko vabilo vlomilcu, da obišče in pregleda naše bivalne prostore.

Prav tako ne smemo kazati na našo odsotnost, zato ne puščamo vidnih sporočil, kdaj nas ne bo – tudi na telefonskem odzivniku ne. Policisti tudi opozarjajo, da naj ne puščamo ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ali pod cvetličnim lončkom, saj so tako dostopni vlomilcem.

V primeru vloma je treba takoj obvestiti policijo in počakati zunaj objekta na policiste, ki jih nato tudi seznanimo z vsemi spremembami, ki smo jih izvedli v hiši do njihovega prihoda.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice