V času epidemije koronavirusa smo bolj ali manj vsi prisiljeni biti doma. V tej luči smo preverili, kakšna je statistika vlomov v Mariboru, Ptuju, Murski Soboti in okolici v času karantene.

Na Policijski upravi Maribor so za Mariborinfo povedali, da so na območju Policijske uprave Maribor v obdobju omejevalnih ukrepov, od 16. marca do 15. aprila, na področju premoženjske kriminalitete obravnavali 694 kaznivih dejanj. V enakem obdobju lani so mariborski policisti obravnavali 704 kaznivih dejanj.

Delež tovrstnih kaznivih dejanj se je tako znižal za 1,4 odstotka. Delež preiskanih kaznivih dejanj se je zvišal, saj letos znaša 37 odstotkov, lani pa je znašal 26 odstotkov.

Na število kaznivih dejanj premoženjske kriminalitete so najbolj vplivala kazniva dejanja vlomov

Vlomov je bilo letos 139, lani pa 232. Gre torej za kar 40,1-odstotno zmanjšanje. Letos so nepridipravi ropali petkrat, lani pa le enkrat več. Na področju ropov gre za 16,7-odstotno zmanjšanje.

Policisti so letos zabeležili 77 goljufij, lani pa 56. Goljufije so se torej v času koronakrize povečale za 37,5 odstotka. Zatajitev je bilo letos 42, lani 35, gre torej za 20-odstotno povečanje.

Glede na objekt storitve so policisti najpogosteje obravnavali vlome v stanovanjske hiše v naselju, teh je bilo letos kar 47, lani pa 40. To predstavlja 17,5-odstotno povečanje.

Policisti so letos obravnavali tudi štiri vlome v stanovanja v stanovanjskih blokih, lani pa deset, kar prestavlja 60-odstotni upad. Prav tako je bilo v letošnjem letu kar 19 vlomov v poslovne objekte, kot so gostinski lokali, obrtne delavnice, trgovine, prodajni kiosk. Lani je bilo vlomov v poslovne objekte 42, to pa predstavlja 54-odstotni upad, so še odgovorili s Policijske uprave Maribor.

Na Policijski upravi Murska Sobota so na vprašanja Mariborinfo odgovorili, da so od 16. marca do 23. aprila policisti obravnavali sedem vlomov, v enakem obdobju lanskega leta pa je bilo obravnavanih 16 vlomov.

V primerjavi po mesecih so pomurski policisti v letošnjem letu meseca januarja obravnavali 13 vlomov, januarja lani pa enega več. Meseca februarja so obravnavali 14 vlomov, lani pa 19. Marca so nepridipravi vlomili sedemkrat, lani pa so policisti obravnavali 11 vlomov. Do 23. aprila so policisti v Pomurju obravnavali tri vlome, lani pa deset vlomov.

V navedenem obdobju so bili v pomurske stanovanjske hiše obravnavani trije vlomi, lani pa so nepridipravi vlomili šestkrat.

V poslovne objekte, kot so trgovine z gradbenim materialom in mešanim blagom so vlomilci vdrli štirikrat lani in štirikrat letos. V preostale objekte, kot so gospodarska poslopja ali osebni avtomobili, pa nepridipravi letos niso vdrli, lani pa so policisti obravnavali kar šest vlomov, so odgovorili s Policijske uprave Murska Sobota.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mariborinfobaiting (nepreverjen)

Kdo vam je pred okoli mesec dni predlagal, da začnete pisati clickbait naslove za naslove novic? Izpadate kot nizkokvalitetna rumena revija.

Starejše novice