Nasilje otrok in mladoletnikov v družini je vsakodnevna kruta realnost tudi v Mariboru. Skrbi pa tudi podatek, da so nasilni otroci vse mlajši.

Mama je padla po stopnicah. Pa so bile res krive stopnice? Nasilnih otrok in mladostnikov je vse več, poleg tega pa so vedno mlajši, opažajo mariborski policisti. V preteklosti so zaradi nasilja nad starši obravnavali mlade starostnike med 15 in 17 leti strosti, ta meja pa se je v danes znižala na 12 let. "Mladoletnik je zelo hitro, že kot otrok začel z različnimi oblikami nasilja nad starši, kar se je stopnjevalo do hujših fizičnih oblik nasilja," enega izmed takih primerov opisuje Boštjan Vogrinec iz PU Maribor.

Starši molčijo

A starši o nasilju lastnih otrok ne spregovorijo ali pa ga prijavijo šele, ko je že prepozno. Nasilje mladostnikov nad starši ni redkost, a v večini primerov zato ostane skrito. Po nekaterih raziskavah naj bi bilo 5 do 10 odstotkov slovenskih mladostnikov nasilnih do lastnih staršev in začne se začaran krog, iz katerega enostavne poti ni.

Mladostnik ima občutek, da lahko moč pokaže nad starši

Eden izmed dejavnikov, ki lahko sčasoma preraste v nasilje je permisivna vzgoja, opozarjajo strokovnjaki. "In lahko to potem preraste v to, da ima mladostnik občutek, da lahko to svojo moč pokaže tudi nad svojimi starši, ki seveda postane s starostjo mladostnika tudi vse večja," opaža Tinkara Pavšič Mrevlje iz Fakultete za varnostne vede. Ostre meje morajo biti začrtane glede alkohola in drog, ki lahko prav tako rodijo nasilje, a ne le s strani starših, tudi s strani družbe:

Prepoved približevanja lastnemu otroku?

A brez lastne želje in volje tako nasilnega mladostnika kot starša, institucije ne morejo ukrepati. "Pogosto starši prijavijo nasilje, pa ga kasneje tekom postopka umaknejo svojo prijavo ali ga minimalizirajo," ob tem opozarja Jasna Cesnik, vodja enote za varstvo otrok in mladostnikov na Centru za socialno delo Maribor. To po navadi izvira iz sramu, da so kot starši pri vzgoji bili neuspešni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice