Tožilstvo za Hromadžićevo, ki naj bi pred dvema letoma ubila sestro in skušala ubiti tudi mater, znova predlagalo 30 let zapora.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je včeraj zaključilo ponovljeno sojenje Medihi Hromadžić, obtoženi umora sestre dvojčice in poskusa umora matere. Razglasitev sodbe bo v sredo, tožilka Tadeja Majcen pa tudi tokrat predlaga enotno kazen 30 let zapora. Pred zaključkom dokaznega postopka je sicer nekoliko spremenila besedilo obtožnice.

Medtem ko je v opisu očitanih kaznivih dejanj ob prvotnem sojenju navajala, da je obdolžena dejanja storila z 'vsaj enim nožem', je v ponovljenem sojenju na podlagi pričevanj očividcev in sodnih izvedencev zdaj prepričana, da je obdolžena uporabila dva noža. Prav to naj bi po njenem mnenju nudilo dodaten dokaz, da je šlo za umor in poskus umora na grozovit način.

Brutalno nasilje

Tožilstvo obdolženi očita, da je 8. marca 2018 zjutraj v stanovanju v bloku na mariborskem Pobrežju, kjer je živela z materjo in sestro dvojčico, slednjo večkrat zabodla  z nožem. Nato naj bi ta nož odvrgla in stekla v kuhinjo, kjer je pograbila drugi nož. Ker jo je mati pri tem skušala ustaviti, naj bi obdolžena večkrat zabodla še njo.

Sestra je po napadu pobegnila iz stanovanja in na pomoč priklicala soseda. Zatem sta na hodnik pritekli še mati in obdolžena, ki je obe vnovič napadla. Materi je sosed pomagal do reševalnega vozila, medtem ko je sestra na stopnišču podlegla poškodbam. Zaradi predhodne duševne motnje je zmožnost obdolžene imeti v oblasti svoja ravnanja je po oceni tožilstva bila bistveno zmanjšana.

Kot poroča STA, je tožilka v sklepni besedi izpostavila, da je bilo dejanje storjeno na izjemno brutalen način. Žrtvama naj bi namreč prizadejala 48 in 12 vbodov, večinoma v vitalne dele telesa.

Za umor je tako predlagala 27 let zapora in za poskus umora 14 let ter oboje združila v enotno kazen 30 let zapora. Visoki kazni naj bi po njenem mnenju botrovali predvsem neomajnost in brutalnost dejanja. Je pa vendarle priznala tudi nekatere olajševalne okoliščine, kot so kritične razmere v družini in predhodna nekaznovanost obdolžene.

Mati hčeri oprostila

Zagovornik obdolžene Franci Šošterič je izpostavil "začudenja vredno dejstvo", da tožilstvo ob vsem tem, še posebej pa bistveno zmanjšani zmožnosti obvladovanja ravnanj, še vedno predlaga najvišjo možno kazen v Sloveniji. Poudaril je, da domnevnega drugega noža niso našli in da števila vbodov, kakršnega navaja tožilstvo, ni v medicinski dokumentaciji.

Po njegovih trditvah je mogoče govoriti kvečjemu o uboju na mah in poskusu uboja. "Mati je hčeri oprostila in hčera njej. Med njima ni nikakršne sovražnosti, mati obiskuje obdolženo v priporu," je še povedal odvetnik in za razliko od tožilstva, ki predlaga podaljšanje pripora, predlagal hišni pripor.

Obdolžena Mediha Hromadžić je medtem dejala, da ji je hudo in težko ter da dogodek, ki ga ni imela namena storiti, iskreno obžaluje.

Prejšnja sodba razveljavljena

Spomnimo, da je senat v drugačni sestavi Hromadžićevo junija lani obsodil na 20 let zapora za uboj in poskus uboja, vendar je bila sodba razveljavljena. Po oceni višjega sodišča v njej namreč ni bilo v zadostni meri razjasnjeno vprašanje prištevnosti obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice