Po besedah Nacionalnega inštituta za javno zdravje podatka o tem, ali smo po preboleli bolezni pred ponovno okužbo zaščiteni, še ni.

V Sloveniji je po zadnjih podatkih potrjenih okužb s koronavirusom 756, od tega 64 v Podravju. 115 bolnikov je hospitaliziranih, 28 jih je v intenzivni negi. Doslej je v Sloveniji zaradi koronavirusa umrlo enajst ljudi. 

Vse več vprašanj pa se pojavlja glede števila ozdravljenih ljudi, torej posameznikov, ki so v tem obdobju že preboleli bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Podatek, ki ga ponuja spletna stran Worldometers.com, kjer lahko najdemo kredibilne informacije in podatke v zvezi s koronavirusom iz vsega sveta in jih citirajo tudi najuglednejši svetovni mediji, kot so Financial Times, The New York Times, Business Insider in drugi, je deset ozdravljenih ljudi v Sloveniji. Vsi ostali podatki na strani Worldometers.com glede koronavirusa v Sloveniji, torej število okuženih, število kritičnih primerov in število umrlih, držijo.

Pa drži tudi informacija glede števila ozdravljenih?

Vir: Worldometers.com

Vprašanje smo na včerajšnji novinarski konferenci vlade naslovili na vodjo svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojano Beovič. Odgovorila je, da sami teh podatkov nimajo, ampak vodijo zgolj število odpuščenih iz bolnišnice, vse ostalo pa po njenih besedah ni zanesljivo. 

Od kje torej ta podatek spletni strani Worldometers.com? Trdijo, da podatke zbirajo neposredno, s pomočjo analize uradnih vladnih poročil, pa tudi posredno, s strani lokalnih medijev, ki jim zaupajo. 

Še zanimivost. Po besedah Nacionalnega inštituta za javno zdravje podatka o tem, ali smo po preboleli bolezni pred ponovno okužbo zaščiteni, še ni. 

Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. Iz poročanja Kitajske strokovnjaki sklepajo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 odstotkih okuženih. Težji potek bolezni naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom ni, po poročanju Kitajske strokovnjaki ocenjujejo, da je smrtnost od dva do štiri odstotna.  

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Ker ozdravljeni ni'so samo preboleli, ki čakajo na nov krog.

Starejše novice