Na mariborskem okrožnem sodišču so danes še drugič po lanskem oktobru in pred drugo sodnico izpeljati predobravnavni narok zoper več nekdanjih vodilnih iz Nove KBM, vključno s takratnim prvim možem Matjažem Kovačičem.

Obtožnica jih bremeni domnevno spornih nepremičninskih poslov na Hrvaškem, saj naj bi za kar 25 milijonov evrov preplačali zemljišča z denarjem, ki ga je posodila banka.

Nekdanji prvi mož Nove KBM Matjaž Kovačič pravi, da bo redno prihajal na sodišče in se sodnim postopkom ne bo izmikal. Začetek sojenja je spremljal mirno, a je med branjem obtožnice večkrat zmajeval z glavo.

»Tako zmedene obtožnice noben normalen človek ne more razumeti, predvsem ne tega, da naj bi pridobivali nekomu milijone in milijone, ne povejo pa, ne kako, ne zakaj,« komentira nekdanji predsednik uprave Nove KBM.

Pred sodnico je vendarle povedal, da obtožnico razume, a da krivde ne priznava. Takrat še državna mariborska banka naj bi med letoma 2006 in 2009 prek svoje hrvaške družbe Multiconsult s prevzemi manjših lokalnih podjetij kupovala zemljišča na Hrvaškem.

»Da so sodelovali pri financiranju nakupov nepremičnin, po bistveno višji vrednosti, kot so bile dejansko vredne te nepremičnine,« še pojasni Mojca Petan Žura, okrožna državna tožilka.

Pri kom natančno je pristalo 25 milijonov evrov, ki naj bi bili preplačani, tožilka na predobravnavnem naroku še ni razkrila. To naj bi dokazovala tudi službena elektronska pošta, a Kovačičev odvetnik je predlagal izločitev teh teh dokazov in tudi sodnice, že druge, ki vodi ta postopek.

»Pri tem pa obdolženim, ki so bili uporabniki teh strežnikov, teh računalnikov, ni bila dana možnost, da bi bili navzoči pri teh preiskavah, da bi dajali svoje pripombe, da bi imeli svoje zagovornike,« opozarja Blaž Kovačič Mlinar, odvetnik Matjaža Kovačiča.

Tudi nekdanja članica uprave Nove KBM Manja Skernišak krivde ni priznala. Njen odvetnik je predlagal izključitev elektronske pošte iz dokaznega gradiva in vključitev sodnih izvedencev za sporne nepremičnine.

»Tržna vrednost je vsekakor zelo pomembna in predvsem pa je pomembno, da gre za izvedenska mnenja, ki so bila izdelana v sodnih postopkih, s strani sodnih izvedencev in na katera je tudi sodišče svoje odločitve oprlo,« meni Valter Bogataj, odvetnik Manje Skernišak.

A tožilstvo je prepričano, da izvedenska mnenja o tržni vrednosti nepremičnin na hrvaškem za ta postopek niso pomembna. »Sodišče bo dokazovalo, da v tem postopku, te tržne vrednosti oziroma poštene vrednosti, o čemer govori obramba, da so za ta postopek pravno nerelevantne,« dodaja okrožna državna tožilka.

Soobtoženi Boris Cekov, nekdanji direktor KBM Leasinga je sicer krivdo na prvem predobravnavnem naroku priznal, a sodišče priznanja ni sprejelo, saj naj predlagana kazen ne bi ustrezala zakonskim določilom.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
V zaporu (nepreverjen)

naj razmislja kdo kaj razume

Navijac (nepreverjen)

Napoved.:zopet bo vse padlo in bodo obtozeni dobili se odskodnine.zal je prevec vpletenih vseh barv in slojev bilo verjetno na placilnih listah in morajo vrnit usluge sistemu.zal je tako bilo do sedaj in verjetno bo tudi naprej.ce pa se notim pa bomo videli

Koba (nepreverjen)

S kijem pred Kojakom.......

Starejše novice