V Halozah so letošnji velikonočni prazniki nekaterim gasilcem minevali nekoliko nenavadno, ob reševanju krave iz prepada.

Na velikonočno soboto zvečer je v Velikem Okiču 53 v občini Videm krava ušla iz hleva, padla v prepad in tam obležala.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Leskovec so skupaj z veterinarjem kravo skušali postaviti na noge, vendar neuspešno. Kravo so uspeli iz globeli spraviti na mesto, kjer jo je veterinar lahko oskrbel.

Reševanje živali pa so odložili na naslednje jutro, da bodo nadaljnje ukrepe sprejeli glede na nastale spremembe.

Naslednji dan, torej na veliko noč, pa so žival z velikimi napori le uspeli rešiti.

Foto: Prostovoljno gasilsko društvo Leskovec

Drevje so posekali, kravo pa zavili v velike vreče

V Prostovoljnem gasilskem društvu Leskovec so povedali: »Krava je bila v dobrem stanju, zato smo naredili vse, da jo živo spravimo nazaj iz prepada. Marsikdo bi se odločil za prisilni zakol ali uspavanje, kar je najlažje narediti, in bi kravo mrtvo z vitlo spravil na breg. Ampak mi nikakor nismo hoteli sprejeti te odločitve in smo si zadali veliko težji izziv, da kravo živo in brez dodatnih poškodb spravima iz prepada v hlev.«

Tako so na zahteven haloški teren prenesli opremo ter po mestu vleke posekali drevje in grmovje. Kravo so zavili v velike vreče, jo položili na izdelano podlogo in jo primerno zvezali.

»Teren za vleko je bil zelo strm in vmes ni smelo priti do dodatnega zategovanja ali popuščanja,« so pojasnili leskovški gasilci. Kravo so na breg povlekli s traktorsko vitlo.

Foto: Prostovoljno gasilsko društvo Leskovec

Gasilci dokazali, da so sposobni rešiti še tako nenavadne naloge

»Vleka je potekala dobro, nad pričakovanji. Breme oziroma živo kravo smo vmes dodatno usmerjali z vrvmi. Upamo si trditi, da se marsikdo z ravninskega dela ne bi spustil v takšen podvig, saj 700-kilogramska krava na res zelo zahtevnem, nedostopnem haloškem terenu ni ravno mala ovira,« so povedali v Prostovoljnem gasilskem društvu Leskovec.

Zahvalili so se celotni ekipi. Sestavljali so jo: Franci Mužerlin, Davorin Potočnik, Matija Medved, Boštjan Fošnarič, David Fošnarič, Renato Hvalec, Ana Hvalec, Katja Stoklas, Bogdan Šmigoc, Janez Belšak, Sašo Potrč, Peter Jagarinec, Aleš Milošič, Jožef Milošič in Srečko Emeršič.

Leskovški gasilci so s ponosom dejali: »Dokazali smo, da smo sposobni rešiti še tako nenavadne in nevsakdanje naloge.«

Foto: Prostovoljno gasilsko društvo Leskovec

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Bravo fantje,poklon.Mukici pa zelim,da okreva po travmi in da bi se dolgo zivela.Pa da ne bo nikoli videla klavnice

Starejše novice