Strup za pse morebiti nastavljen na območju Gregorčičevega drevoreda, Potrčeve ceste in celotnem Ljudskem vrtu.

Sašo Kunić je danes na svojem Facebook profilu zapisal: »Ptujčani pazljivo, nastavljajo strupe. Sosedu je psička pobrala strup na Potrčevi cesti. Strup počasi deluje in ker ni vedel, jo je peljal prepozno k veterinarju. 5 dni je psička hodila po infuzije, danes jo bo sosed peljal uspavat, ker je strup psički razjedel vse notranje organe in ji ni več pomoči. Veterinar mu je tudi povedal, da so v teh dneh dobili veliko zastrupljenih psov z istimi posledicami. Torej, če hodite po Ptuju po Gregorčičevem drevoredu, Potrčevi cesti ali celotnem Ljudskem vrtu pazljivooo!«

V primeru, da opazite znake zastrupitve vašega ljubljenčka, nemudoma poiščete veterinarsko pomoč, nato pa z zadevo seznanite policijo. 

Znaki zastrupitev so odvisni od samega strupa, ki ga žival zaužije. Med najbolj pogostimi zastrupitvami so zastrupitve s pripravki, ki so namenjeni zatiranju različnih škodljivcev v našem okolju. Največji krivec, da žival strup zaužije je običajno vabljivo prijeten vonj, včasih pa tudi neprimerno nameščene vabe za škodljivce.

Znaki, ki kažejo na zastrupitev

Strupi za glodavce in druge škodljivce: neješčnost, otožnost in slabotnost. Zaradi primesi krvi je iztrebek crno obarvan. Prisoten je možen tudi kašelj in oteženo dihanje. Zaradi motenj v strjevanju krvi so možne krvavitve iz manjših ran, nosu ali dlesni. Nekateri strupi povzročajo živčne težave, ki se kažejo kot nekoordiniranost, epileptični napadi in težave s srcem.

Strup za polže: oteženo dihanje, nekoordinirana hoja, motnje v zavesti. Možne so tudi motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska. Za žival je tak strup v večini primerov usoden, saj napade dihalni center in posledično zadušitev.

Vrtni insekticidi in gnojila

Karbonati, fosfati in insekticidi: zastrupitev z njimi se kaže s preobilnim izločanje sline, solzenjem oči, pogostim uriniranjem, drisko, trzanjem mišic, šibkosti, težavami z dihanjem.

Antifriz 

Zastrupitve z antifrizom so med najpogostejšimi, saj ima snov sladek vonj in okus, zato privablja živali, da ga zaužijejo. Je zelo strupen in vpliva na delovanje živčnega sistema ter povzroči izjemno hude poškodbe oz. okvare notranjih organov, predvsem ledvic in jeter. Znamenja se ne pokažejo takoj, temveč šele čez nekaj ur. Prvi znaki zastrupitve so splošna prizadetost organizma, bruhanje, slabost, kri v trebušni votlini. Sledijo jim še, depresivnost, nekoordinirano gibanje, bruhanje in epileptični napadi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice