Jeseničan Mario Nuždić obsojen zaradi prevoza devetih tujih migrantov, katerim je hkrati ogrozil življenja.

Čeprav so v veljavi sodne počitnice, sodniki in drugo pravosodno osebje ne počiva. Predvsem se sodi osebam, ki so v priporu in tako je bilo tudi na okrožnem sodišču v Murski Soboti, kjer je predsednik sodišča, sodnik Branko Palatin že na predobravnavnem naroku zaključili postopek zoper 22-letnega Maria Nuždića z Jesenic, ki je v murskosoboškem priporu od 24. junija letos.

Tihotapil devet tujcev, vsaj trem ogrožal življenje

Višja državna tožilka Desanka Novak je mladeniču z Gorenjske očitala, da je spravil čez mejo in prevažal večje število tujcev, ki niso imeli dovoljenja za bivanje pri nas. Ob tem je med prevozom ogrožal življenja najmanj treh oseb, ki so bile »spravljene« v prtljažnik avtomobila, s katerim je prevažal skupaj devet tujcev.

Do dogodka je prišlo 24. junija okoli 16.40 v prleškem naselju Šafarsko, ko je obtoženi iz Hrvaške v Slovenijo z avtomobilom ljubljanskih registrskih označb pripeljal devet državljanov Pakistana. Ti niso imeli dovoljenja za vstop v Slovenijo.

Pripeljal jih je do naselja Črenšovci, kjer so ga zaustavili policisti. Ugotovili so, da je pri prevozu ogrozil zdravje in življenje treh tujcev, ki jih je prevažal v prtljažnem delu vozila, ker so sedeli na tleh brez sedežev in so zaradi premetavanja s telesu udarjali v kovinske dele vozila. Eden izmed tujcev, Ahmed Nafeesa, si je pri tem poškodoval koleno.

Vsakemu zaračunal dva tisočaka

V zameno za prevoz je moral vsak posameznik, za zdaj še neznanemu organizatorju poti, plačati 2.000 evrov, je na sodišču med drugim dejala tožilka Desanka Novak.

Obtoženi Nuždić je priznal krivdo, zato je tožilka predlagala, da mu izrečejo kazen zapora v trajanju leto dni in štiri mesece, ob tem pa še denarno kazen v znesku 90 dnevnih zaslužkov, kar znaša 2000 evrov, ob tem da se mu podaljša pripor.

Zagovornica obtoženega Maja Šiftar Benko je predlagala milejšo kazen, za kar je naštela kar nekaj olajševalnih okoliščin. »Moj varovanec je sodeloval pri preiskavi, dejanje je priznal in ga obžaluje, saj si sedaj želi urediti življenje. Zato predlagam, da se mu namesto zapora omogoči, da bi kazen odslužil v obliki družbeno koristnega dela. Dejanje obžaluje in ga nikoli več ne bo ponovil. Obdolženi je mlad in zdrav, sposoben za opravljanje različnih vrst del, ki jih imajo v programu centri za socialno delo v splošno korist,« je med drugim dejala odvetnica, ki je predlagala, da se njenega varovanca oprosti sodnih stroškov, ker bi v nasprotnem bilo ogroženo njegovo življenje, saj je potem ko so ga priprli, izgubil službo. S tem se ni strinjala tožilka Novakova, ki je ponovila, da je obtoženi z dejanjem želel pridobiti visoko premoženjsko korist.

Eno leto zapora in denarna kazen

Sodnik Palatin je delno ugodil obrambi, saj je izreko enoletno zaporno kazen, potrdil je denarno kazen v znesku 2.000 evrov, ki jih obsojeni mora plačati v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe, v nasprotnem bo moral še kakšnih 40 dni ostati v zaporu.

Ob tem mu je zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšal pripor do pravnomočnosti sodbe, stroške postopka in njegove zagovornice pa bo kril državni proračun. Kot je v obrazložitvi dejal sodnik odprava pripora ni možna zaradi ponovitvene nevarnosti, saj so ga prvega junija za enako kaznivo dejanje obravnavali na Hrvaškem, enako ni možno družbeno koristno delo, saj je že tako dobil minimalno zagroženo kazen, ki za omenjeno kaznivo dejanje znaša od enega do osmih let.

Sodba še ni pravnomočna, obramba pa bo po vsej verjetnosti spisala pritožbo na Višje sodišče v Mariboru.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Saj ni res pa je...mogoce kakana nula fali.10 let-)

Sendvić in šal (nepreverjen)

Bo tudi Bavćar sedel 40 dni za vsaka 2 jurja ki je ukradel ??

Starejše novice