Prometno-varnostne razmere na območju Policijske uprave Maribor kažejo, da je bilo letos prometnih nesreč manj kot lani.

Policisti so na območju Policijske uprave Maribor v obdobju od 1. januarja do 28. avgusta 2019 obravnavali 2.192 prometnih nesreč, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Od tega so obravnavali šest prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo šest udeležencev.

V lanskem letu v enakem obdobju so policisti obravnavali 2.455 nesreč, od tega deset prometnih nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo trinajst udeležencev.

Letos se je zgodilo 669 oziroma 10 odstotkov manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami kot lansko leto. V  njih je bilo 59 oziroma dva odstotka več udeležencev hudo in 815 oziroma 14 odstotkov manj udeležencev lahko telesno poškodovanih.

V lanskem letu v enakem obdobju se je zgodilo 743 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, v  katerih je bilo 58 udeležencev hudo in 944 udeležencev lahko telesno poškodovanih.

Vzroki nesreč še vedno neprilagojena hitrost, napačna stran in neupoštevanje pravil

Vzroki prometnih nesreč s hujšimi posledicami so bili predvsem neprilagojena hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti.

V prometnih nesrečah je bilo udeleženih skupaj 108 otrok in mladoletnikov, od tega je bila polovica oziroma 54 otrok.

V  prometnih  nesrečah je bilo lani udeleženih skupaj 126 otrok in mladoletnikov, od tega je bilo 69 otrok.

V prometnih nesrečah je umrl en otrok, dva sta bila hudo telesno poškodovana, 45 otrok pa je bilo lahko telesno poškodovanih.

V prometnih nesrečah lani ni umrl noben otrok, pet otrok je bilo hudo telesno poškodovanih in 58 lahko telesno poškodovanih.

Med mladoletniki smrtnih žrtev ni bilo

Med mladoletniki v prometnih nesrečah smrtnih žrtev ni bilo, so pa bili trije hudo telesno poškodovani in 38 lahko telesno poškodovanih.   

Med mladoletniki lani prav tako ni bilo smrtnih žrtev v prometnih nesrečah, je pa bil en otrok hudo telesno poškodovan in 47 otrok lahko telesno poškodovanih.   

Otroci in mladoletniki spadajo v skupino ranljivih prometnih udeležencev

Otroci so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki, kolesarji in pešci, mladoletniki pa tudi kot vozniki mopedov.

Otroci in mladoletniki spadajo v tako imenovano skupino ranljivih prometnih udeležencev, saj se zelo redko  pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, pogosto pa so udeleženi v prometnih nesrečah zaradi napak drugih udeležencev v prometu. Zato morajo biti vozniki nanje še posebej  pozorni.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice