Mariborski policisti bodo danes poostreno nadzorovali uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Med 15. in 28. januarjem v vsej Sloveniji poteka nacionalna preventivna akcija »Mobilni telefoni v prometu«, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa pod skupnim sloganom »Vozimo pametno!«

Nacionalna akcija ima opredeljena dva cilja:
- zmanjšati stopnjo uporabe mobilnih telefonov med vožnjo;
- povečati stopnjo zavedanja voznikov in voznic o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Gre za  interdisciplinarno akcijo, v kateri sodeluje tudi policija. Njena naloga je med drugim izvedba poostrenih nadzorov nad uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo vidno in slušno zaznavanje med vožnjo.

Na območju Policijske uprave Maribor bodo obsežen poostren nadzor izvedli danes, 23.  januarja, med 7. in 14. uro. Kot pravijo, bodo med poostrenim nadzorom bistveno povečali nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Prometno varnostne razmere na območju Policijske uprave Maribor so bile sicer lani boljše  kot v enakem obdobju leta 2016. Lani so mariborski policisti obravnavali 3.456 ali 3 odstotke manj prometnih nesreč. Od tega so obravnavali 18 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 1.149 ali 7 odstotkov manj prometnih nesreč s telesnimi  poškodbami. V teh prometnih nesrečah je 19 udeležencev umrlo, 98 je bilo hudo telesno poškodovanih in 1.444 lahko telesno poškodovanih.

Med vožnjo vse več uporabljamo mobilne telefone

Na področju uporabe mobilnih telefonov med vožnjo so policisti v lanskem letu na območju Policijske uprave Maribor ugotovili 4.579 ali 29 odstotkov več kršitev kot v letu 2016. Ugotavljajo, da še vedno izredno veliko voznikov med vožnjo nepravilno uporablja mobilne telefone. 

»Raziskave in opažanja kažejo, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje, prav  tako se njihova uporaba spreminja z običajnega telefoniranja tudi na pošiljanje sporočil,  brskanje po spletnih straneh ali objavljanje na družabnih  omrežjih. Vozniki med vožnjo vse več uporabljajo tudi tablice, prenosne računalnike, GPS in ostale naprave, ki prav tako zmanjšujejo vidno zaznavanje voznikov. Takšno ravnanje voznikov ima velik negativni vpliv na potek prometa in prometno varnost,« še ugotavljajo na Policijski upravi Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice