Mariborski kriminalisti so predstavili podrobnosti večmesečne kriminalistične preiskave, v kateri so zaradi neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu odvzeli prostost 36- in 52-letnima Mariborčanoma.

V Mariboru je izbruhnila ena večjih dopinških afer v zadnjem času. Kriminalisti so v torek zaključili večmesečno zbiranje obvestil in odvzeli prostost dvema osumljencema, ki sta izvrševala kazniva dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje.

Po opravljenih hišnih preiskavah so pridržali 36- in 52-letnima osumljencema iz Maribora, ki sta bila včeraj privedena k preiskovalnemu sodniku. Osumljenca sta Boris Špes, ki je zaposlen v mariborskem kliničnem centru in naj bi kradel farmacevtske preparate ter jih kot športna poživila preprodajal na črnem trgu in znan trener atletov na dolge proge Igor Šalamun, ki naj bi bil njegov največji porabnik.

Vsaj 21 kaznivih dejanj v Sloveniji in na Hrvaškem

Kriminalisti so opravili tri sklope hišnih preiskav na območju Maribora in okolice. Osumljenca sta kazniva dejanja izvajala tako na območju Slovenije, kot na območju Hrvaške. Preiskovali so ju od meseca septembra 2017 do aprila 2018. V tem času sta storila najmanj 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog ter proizvodnjo in prometom škodljivih sredstev za zdravljenje. Od teh kaznivih dejanj sta jih 11 izvedla skupno, 10 pa eden samostojno.

V času preiskovanja so kriminalisti zasegli več predmetov pomembnih za nadaljnji kazenski postopek, med drugim tudi več nedovoljenih snovi v športu.

Vpleteni tudi profesionalni športniki

Uporabniki nedovoljenih snovi pa naj ne bi bili samo rekreativni tekači. V eno največjih dopinških afer pri nas naj bi bili vpleteni tudi profesionalni športniki iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Kriminalisti so o izsledkih preiskave obvestili tudi protidopinško agencijo.

Odkrili so ju s tajnim delovanjem

Kriminalisti so na Specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper oba znana osumljenca, v četrtek zvečer pa sta bila s kazensko ovadbo privedena k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Na novinarski konferenci je vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda pojasnil, da so pri izvajanju preiskave uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Kriminalisti so izvajali tudi ukrepe navideznega odkupa in tajnega delovanja z uporabo tajnih delavcev.

Več prepovedanih snovi in droge

Prepovedana snov v športu, ki so jo pri preiskavi identificirali, je bila darbepoetin v obliki zdravila Aranesp 500, ki je na listi prepovedanih snovi in postopkov, ki ga izdaja Svetovna protidopinška agencija WADA.

Snov spada v skupino S2 med peptidne hormone, rastne dejavnike, sorodne snovi in posnemovalce, med Agoniste eritropoietinskih receptorjev, ki spadajo med Eritropoezo stimulirajoče agense. Mednarodna konvencija proti uporabi nedovoljenih snovi v športu to snov opredeljuje kot prepovedano.

Pri hišni preiskavi so kriminalisti zasegli tudi zdravila Dexamethason, ki vsebujejo nedovoljeno snov v športu deksametazon in Aranesp 500, ki vsebuje darbepoetin, Apaurin, ki vsebuje diazepam, Morfin in Helex, ki vsebujeta prepovedano drogo alprazolam. Vsi ti so uvrščeni na isto prepovedani snovi in postopkov ali pa celo razglašeni za prepovedano drogo.

Nevarna snov, enega osumljenca klicali doktor

Robert Munda je še razkril, da so enega izmed osumljencev uporabniki nedovoljene snovi klicali kar doktor, čeprav to ni. Posamezniki so se tako očitno zanašali na to, da imajo opravka s profesionalci. Prepovedana snov, pridobljena iz zdravila aranesp, je nevarna, saj lahko sproži alergično reakcijo. Zato se snov lahko injecira zgolj v pristojnosti zdravstvenega osebja.

Kupci so za en odmerek snovi plačali okoli 500 evrov.

Grozi jima dolgoletna zaporna kazen

Za obravnavana kazniva dejanja je osumljencema zagrožena večletna zaporna kazen. Za kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog jima grozi od 5 do 15 let zapora, za kazniva dejanja proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje pa do 8 let zapora.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice