Problematika telefoniranja med vožnjo predstavlja vse večji problem sodobne družbe, ki se odraža tudi v prometni varnosti, ugotavljajo možje v modrem.

Med 25. januarjem in 7. februarjem 2021 izvajajo možje v modrem pod okriljem Agencije za varnost prometa Republike Slovenije nacionalno preventivno akcijo ozaveščanja o nevarnostih udeležbe v prometu in sočasne uporabe telefona tako pri voznikih motornih vozil in koles kot tudi pešcev in drugih udeležencev v prometu.

Ta problematika predstavlja vse večji problem sodobne družbe, ki se odraža tudi v prometni varnosti, ugotavljajo možje v modrem.

Tudi za območje Policijske uprave Maribor statistični podatki o ugotovljenih kršitvah uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo, potrjujejo, da je ta problematika vse večja. 

V letu 2020 se je število ugotovljenih tovrstnih kršitev namreč povečalo, saj so policisti ugotovili 5292 ali devet odstotkov več kršitev kot v letu 2019. Pri tem se večina kršitev nanaša na nepravilno uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. 

Delež kršitev nepravilne uporabe omenjenih naprav med vožnjo predstavlja 10 odstotkov vseh ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov.

V okviru omenjene akcije bodo policisti na območju Policijske uprave Maribor poostreno nadzirali uporabo naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje med vožnjo, ugotavljali pa bodo tudi uporabo varnostnih pasov in ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. 

V sredo, 27. januarja 2021, bodo med 7. in 14. uro na območju celotne policijske uprave izvedli tudi poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju navedenih kršitev cestno prometnih predpisov.

Vsem udeležencem cestnega prometa svetujejo, da naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, temveč naj vozilo ustavijo v skladu s cestno-prometnimi predpisi na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo sporočilo.

Prav tako možje v modrem pozivanjo k doslednemu upoštevanju vseh ostalih cestno prometnih predpisov in k spoštovanju vseh predpisanih ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice