Foto: PP Podlehnik
Vse bolj migranti pot čez mejo ubirajo tudi peš, ugotavljajo štajerski policisti.

V prvih decembrskih dneh so policisti Policijske postaje Podlehnik obravnavali že dva primera nedovoljenih prehodov mej tujcev, za katere so ugotovili, da so izven mejnega prehoda peš prestopili mejo iz smeri Hrvaške.

Prvega decembra so policisti okoli 5. ure zjutraj izsledili šest državljanov Afganistana, ki so v okolici mejnega prehoda Gruškovje, peš, na nedovoljen način prestopili državno mejo. Ker je šlo za eno mladoletno osebo in pet otrok, se je v postopek vključila tudi delavka Centra za socialno delo, pojasnjujejo na Policijski upravi Maribor. V postopku so zaprosili za mednarodno zaščito, zaradi česar so bili odpeljani v Azilni dom v Ljubljano.

Peš čez mejo, nato nazaj v avtomobil

Drugi primer so obravnavali pretekli petek, ko so okoli 1. ure zjutraj na avtocesti A4, izven naselja Lancova vas, ustavili voznika osebnega avtomobila italijanskih registrskih označb. Ugotovili so, da je v vozilu prevažal sedem državljanov Afganistana.

V nadaljevanju so ugotovili, da je vseh sedem pred tem peš, na nedovoljen način, prestopilo državno mejo iz smeri Republike Hrvaške in nato v bližini mejnega prehoda Gruškovje vstopilo v navedeno vozilo. Vozniku, sicer državljanu Pakistana z urejenim dovoljenjem za prebivanje v Italiji, so policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, odvzeli prostost.

Naslednji dan so ga skupaj s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Šest državljanov Afganistana je bilo po postopku vrnjenih hrvaškim varnostnim organom, en pa je bil zaradi podane namere za vložitev vloge za mednarodno zaščito odpeljan v Azilni dom v Ljubljano.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice