Na mariborskem okrožnem sodišču je bil danes Vincenc Bezjak obsojen na enotno kazen 20 let in osem mesecev zapor za umor sina v Sladkem vrhu in nasilje v družini, ki se je zgodilo lanskega julija.

Senat mariborskega sodišča pod vodstvom sodnice Andreje Lukeš je danes, kot poroča STA, Vincenca Bezjaka obsodil na enotno kazen 20 let in osem mesecev zapora za julijski umor sina v Sladkem Vrhu in nasilje v družini. Tožilka Metka Zupanc je z izrečeno kaznijo zadovoljna, odvetnik Bezjaka Darjan Lampič pa napoveduje pritožbo.

Spomnimo

V začetku julija je takrat 63-letni oče z nožem zabodel svojega 38-letnega sina, pred očmi njegove partnerke in mladoletnega vnuka. Le nekaj metrov je od hiše uspelo pobegniti zabodenemu 38-letniku, nato se je zgrudil ob cesti. Na pomoč so prihiteli sosedje, ga začeli oživljati, a zaman.

V času umora močno vinjen in z možgansko okvaro

Tožilka je sicer na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje Bezjaku ponudila 21 let in deset mesecev zapora, zato je imela ob koncu glavnih obravnav pripravljen predlog za še precej strožjo kazen, a kot piše STA, je na koncu pretehtalo današnje pričanje izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča. Ta je potrdil, da je obdolženi sina umoril v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi močne vinjenosti in možganske okvare

Bezjak krivdo zanikal

Tožilka je pred sklepnimi besedami rahlo spremenila obtožnico in dodala vanjo ugotovitve izvedenca, a vztrajala, da je šlo za umor iz naklepa na zahrbten način in iz maščevanja, saj je bil obdolženi v preteklosti, pa tudi usodnega dne, večkrat deležen sinovih zmerljivk in tudi fizičnega nasilja. Tožilstvo je zaradi olajševalnih okoliščin predlagalo enako kazen kot na predobravnavnem naroku.

Bezjak tudi po tem očitkov še vedno ni priznal, njegov zagovornik po uradni dolžnosti Lampič pa je vztrajal, da mu ni mogoče očitati naklepa ali umora, pač pa kvečjemu kaznivo dejanje uboja, ki da je bil splet nesrečnih okoliščin. Kot še poroča STA je zagovornik sodišču predlagal nižjo kazen ob upoštevanju olajševalnih okoliščin, ob tem pa je zanikal obstoj nasilja v družini.

Ključno pričanje partnerice umorjenega

Sodni senat je v sodbi v veliki meri sledil navedbam tožilstva in Bezjaku izrekel le dva meseca nižjo kazen od predlagane. Dvajset let zapora je dobil za umor, deset mesecev pa za nasilje v družini. Skupaj mu je sodišče izreklo enotno kazen 20 let in osem mesecev zapora. Kot je v razsodbi utemeljila sodnica, je bilo ključno za odločitev pričanje partnerice umorjenega, ki ga je še podkrepil njegov mladoletni nečak.

Do pravnomočnosti sodbe zaradi ponovitvene nevarnosti obsojeni ostaja v priporu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice