Mariborski kriminalisti so predstavili ugotovitve hišnih preiskav po vsej Sloveniji v zvezi s preprečevanjem pranja denarja in davčne zatajitve. Izmed 14 osumljencev šestim preti pripor. Za davčne zatajitve do 12, za pranje denarja do 10 let zapora.

V torek so kriminalisti na območju policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana in Koper na 17 naslovih opravili skupno 31 hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov in osebnih avtomobilov, kjer so preiskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze.

Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja davčne zatajitve v hudodelski združbi po 249. členu Kazenskega zakonika za katero je predpisana kazen zapora od 3 do 12 let in kaznivega dejanja pranja denarja v hudodelski združbi po 245. členu Kazenskega zakonika, za katero je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let

Pridržanih 14 osumljencev, za šesterico zahtevajo pripor

V zvezi s tem je bilo pridržanih 14 osumljencev, šest pa je bilo včeraj s kazensko ovadbo privedenih k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil sodno pridržanje zaradi odločitve o priporu

Osumljeni so kazniva dejanja izvrševali daljše obdobje na način, da so se združili v hudodelsko združbo, ki je zlorabljala gospodarske družbe z namenom utaje DDV pri trgovanju z antikorozivnimi sredstvi znotraj držav Evropske unije. 

Vsak član te hudodelske združbe je imel pri tem svojo natančno vlogo, bodisi pri zagotovitvi ustrezne gospodarske družbe, dobavi blaga, prevozu blaga, skladiščenju blaga in dostave blaga končnemu kupcu v tujino, so pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Ponarejali, prikrivali in preslepili državo

V ta namen so ponarejali poslovno dokumentacijo, s katero s davčnemu organu dali lažne podatke o dobavah in prodaji tega blaga znotraj EU in pri tem uveljavljali sprostitev plačila davka na dodano vrednost. 

Anitikorozivna sredstva so po nakupu pri madžarski družbi iz Slovaške z lastnimi cisternami odpeljali najprej na dve lokaciji na širšem območju Maribora, kjer so celotno blago prečrpali v cisterne in mu dodali aditive, oziroma biodiesel, s katerim so ta antikorozivna sredstva pridobila lastnost pogonskega goriva (diesel), nato pa so to blago na črno, kot pogonsko gorivo diesel prodali v Italijo, medtem ko so finančni upravi z izdelavo ponarejene dokumentacije prikazovali, da naj bi blago, ki so ga kupili pri gospodarski družbi na Madžarskem, prodali na območje Cipra, Bolgarije in Malte. 

»Kriminalisti smo ugotovili, da so se kazniva dejanja izvrševala prikrito, z namenom preslepitve Finančnega uprave RS, v ta namen pa so zlorabljali gospodarske družbe, ki imajo vse lastnosti t.i. slamnatih družb, za direktorje teh družb pa so postavili 'slamnate direktorje',« so pojasnili.

Državo oškodovali za okoli 3,3 milijone evrov

Za dokazovanje kaznivih dejanj so kriminalisti pri preiskavi izvajali prikrite preiskovalne ukrepe. 

»S temi kaznivimi dejanji so se v obdobju štirih let izognili plačilu davka na dodano vrednost, v skupni višini okoli 3,3 milijona evrov in s tem za isti znesek oškodovali državni proračun. Del te premoženjske koristi so uporabili pri izvrševanju kaznivega dejanja pranja denarja,« so ugotovili kriminalisti.

Pri izvedbi vseh operativnih aktivnostih je sodelovalo 64 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana in Murska Sobota. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v predkazenskem postopku sodelovali tudi s preiskovalci Finančne uprave RS.

Ob hišnih preiskavah so prav tako ugotovili, da so osumljene osebe na krajih, kjer so izvrševali kazniva dejanja neustrezno ravnali z nevarnimi snovmi, saj niso upoštevali nobenih predpisov o skladiščenju nevarnega blaga, zato so inšpektorji izvedli postopke v skladu z njihovimi pristojnimi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice