Vse več nedovoljenih prestopov državne meje. Zgodaj zjutraj policisti prijeli šest Iračanov.

Policisti Policijske postaje Ormož so danes zgodaj zjutraj, okoli 5. ure, v Središču ob Dravi prijeli šest državljanov Iraka. Ti so na nedovoljen način prestopili državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Spomnimo. Evropska begunska kriza je vrhunec doživljala konec leta 2015 in v začetku leta 2016. Tedaj je v le nekaj mesecih Slovenijo prečkalo več kot 400 tisoč migrantov, večinoma državljanov Sirije. Na območju Policijske uprave Maribor so v letu 2015 evidentirali 53.509 oseb, ki so na nedovoljen način pretopile državno mejo. V prvih dveh in pol mesecih leta 2016 pa kar 53.426 tujcev. V letih za tem se je zadeva umirila, predvsem pa ni več vzbujala tolikšnega zanimanja javnosti.

A v zadnjih mesecih znova opažamo trend povečanja števila prepovedanih prehodov meje. Najbolj »mirno« leto je bilo leto 2017, ko so na območju Policijske uprave Maribor obravnavali 217 primerov ilegalnih prehodov meje. Lansko leto se je številka več kot podvojila, in sicer so obravnavali 489 oseb.

50-odstotni porast

Letos bo ta številka bržkone višja. Že v prvih treh mesecih, do 31. marca, so na območju mariborske policijske uprave obravnavali 123 oseb, ki so nedovoljeno prečkale mejo.

»Število nedovoljenih prehodov državne meje na območju Policijske uprave Maribor je v primerjavi z lanskim dosedanjim primerjalnim obdobjem v porastu za 50 odstotkov,« trend naraščanja komentira Bojan Kitel s Policijske uprave Maribor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice