V času, ko je zaradi vzdrževalnih del na kroni nasipa Ptujskega jezera gladina reke Drave precej nižja kot običajno, so na Ptuju zabeležili nenavadno najdbo.

V nedeljo ob 11.43 so na Ptuju na brežini reke Drave našli ročno bombo M 75 jugoslovanske izdelave. Granata naj bi tam ostala iz časa prve svetovne vojne.

»Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Vzhodnoštajerske regije sta nevarno najdbo do uničenja prepeljala v primerno skladišče,« so povedali na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

FOTO: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (na fotografiji ročne bombe)

Kar nekaj bomb je (bilo?) okoli Osnovne šole Mladika

Vodja ptujske izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Dragomir Murko je povedal, da v Sloveniji vsak teden najdejo kakšno neeksplodirano ubojno sredstvo, je pa to v središču Ptuja vseeno redkost.

»Kar nekaj bomb oziroma granat je bilo odvrženih okoli Osnovne šole Mladika, saj so bombardirali železniški most v bližini. Sicer pa so tovrstne najdbe v naši izpostavi najpogostejše na Ormoškem in v Strnišču v občini Kidričevo. To sta bolj znani lokaciji, tam so se pomikali vojaki v prvi in drugi svetovni vojni,« je razkril Dragomir Murko.

Dodal je, da na območju ptujske izpostave letno najdejo okoli 20 do 30 različnih neeksplodiranih ubojnih sredstev: »Lani smo jih našli na šestih lokacijah: v občinah Destrnik, Markovci, Ormož, Ptuj, Središče ob Dravi in Sveti Andraž v Slovenskih goricah

Foto: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (na fotografiji minometne mine)

Statistika: 17 kosov ali 24 kilogramov bomb, granat in izstrelkov na dan

Na Ministrstvu za obrambo so povedali, da pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi posredujejo skoraj vsak dan: »Statistika za obdobje 2005-2018 kaže, da opravijo v povprečju več kot eno intervencijo na dan (1,14) in na dan odstranijo 17,30 kosa teh sredstev v skupni teži 24,24 kilograma. V preteklih trinajstih letih so izvedli 5.813 intervencij ter odstranili 123.870 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev.«

Največ intervencij je spomladi, ko se začnejo gradbena dela in kmetijska opravila.

Lani so v vsej Sloveniji v 477 intervencijah odstranili 3.777 kosov oziroma 8.146 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Od tega so v 28 intervencijah 95 kosov oziroma 209 kilogramov odstranili v Vzhodnoštajerski regiji. Največ najdb so zabeležili na območju Severne Primorske: 1.848 kosov oziroma 6.944 kilogramov.

Mesta najbolj pogostih najdb neeksplodiranih ubojnih sredstev (vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje)

Kako ravnati, če naletimo na bombo, mino ali topovski izstrelek?

Na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje opozarjajo, da so vsa neeksplodirana ubojna sredstva, tudi če so stara več kot 50 ali 100 let, nevarna: »Ob nepravilnem ravnanju z njimi lahko eksplodirajo in zanetijo požare, porušijo objekte, povzročijo hude telesne poškodbe ali celo smrt.«

V nadaljevanju povzemamo navodila Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Če najdemo neeksplodirano ubojno sredstvo ali podoben sumljiv predmet, se ne smemo ustrašiti ali povzročati panike.

Vsi navzoči se morajo mirno umakniti z nevarnega območja.

Dostop do kraja najdbe je otrokom treba onemogočiti, sicer pa tudi postaviti opozorilni napis ali kako drugače opozoriti na nevarnost.

FOTO: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (na fotografiji topovski izstrelki)

Predmeta se ne dotikamo in ga ne prestavljamo. Že najmanjša količina eksploziva lahko povzroči hujšo telesno poškodbo ali celo smrt.

Kraj z nevarnim predmetom zapustimo po isti poti, po kateri smo do njega prišli.

V bližini tega kraja ne kurimo ognja in ne uporabljamo zažigalnih sredstev.

O najdbi čim prej obvestimo center za obveščanje na telefonsko številko 112 ali policijo na številko 113. Pri tem sporočimo čim več podatkov o kraju najdbe in predmetu, povemo pa tudi, ali so ogroženi ljudje in živali.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRusi (nepreverjen)

... iz ruske vojne proti Srbom

napaka (nepreverjen)

V času prve svetovne vojne še ni obstajala Jugoslavija.
V času druge svetovne vojne še ni obstajala granata M75.

Starejše novice