V začetku letošnjega poletja so slovensko javnost razburili plakati z nacistično ideologijo in simboli, ki so se pojavili v Velenju. Kriminalisti so ugotovili, da je plakate izdelal in polepil mladoletnik.

Velenjčani so junija naleteli na šest plakatov z nacistično vsebino, na katerih je bila na velenjskem grbu natisnjena svastika z napisom »za raso« ter častnik nemške vojske z odlikovanjem Viteškega križa. Plakati so s svojo vsebino vzbudili zgražanje in prizadetost širše javnosti, s čimer je bil ogrožen tudi javni red in mir. Po skoraj petih mesecih se je zdaj zaključila kriminalistična preiskava, s Policijske uprave Celje pa so sporočili ugotovitve.

Mladoletniku grozita dve leti zapora

Plakate so kriminalisti takoj po prijavi poslali na pregled v Nacionalni forenzični laboratorij, na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Celju pa pridobili odredbo za hišno preiskavo pri mladoletniku doma z območja celjske policijske uprave.

Mladoletniku so zasegli računalnik, mobilni telefon ter druge naprave. Z navedenimi ukrepi so pridobili dovolj dokazov o tem, da je v času storitve kaznivega dejanja mladoletni osumljenec iz spleta pridobil nacistične simbole ter na svojem računalniku izdelal in natisnil spornih šest plakatov, ki jih je nalepil v Velenju, so sporočili s Policijske uprave Celje.

V preiskavi so ugotovili, da je dejanje storil mladoletnik sam in da motiv za dejanje ni povezan s problematiko ekstremističnih skupin. Mladoletnega osumljenca so kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, za katerega je predpisana kazen do dveh let zapora.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice