Na okrožnem sodišču poteka sojenje 39-letnemu ekonomskemu tehniku, ki ga obtožnica bremeni neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog.

Ptujsko okrožno državno tožilstvo mu očita dve kaznivi dejanji. V počitniški hišici na naslovu Janški Vrh v občini Majšperk so policisti 15. marca v hišni preiskavi odkrili večje količine konoplje, ki jih je po njihovem prepričanju imel za nadaljnjo prodajo.

Našli so namreč 327 rastlin prepovedane droge konoplje in tudi 169 sadik konoplje, ki jih je imel spravljene v posebej prirejenih prostorih v kleti in pritličju vikenda. Omenjeno rastlino – 158 kosov – pa je sušil še na podstrešju. Kot drugo kaznivo dejanje mu pripisujejo tatvino električne energije. V obdobju od oktobra 2014 do marca 2018 naj bi na električni inštalaciji preusmeril električno energijo in si protipravno prilastil tujo premično stvar družbe Elektro Maribor.

Tožilstvo vztraja, da je šlo za nekaj več kot 44.000 kilovatnih ur v vrednosti vsaj 8.500 evrov. Na predobravnavnem naroku je obtoženi Lončarič vse očitke tožilstva zavrnil in med drugim dejal, da je gojil konopljo za lajšanje svojih težav.

Neznanega odjemalca so iskali na terenu

Milan Kuzma, sodni izvedenec električne stroke, je povedal, da je do takšnih ugotovitev prišel na podlagi klasifikacije faktorja porabe glede na vrsto objekta. »Pri izračunu sem upošteval ogrevanje, delovanje ventilatorja, razsvetljave, naprave za zalivanje, reflektorjev, razvlaževalca zraka. S pomočjo podatkov agencije za energijo sem ugotovil, da je bilo na tem naslovu neupravičeno uporabljene električne energije za 71.000 kilovatnih ur. Izračunal sem srednjo vrednost porabe, ta pa je znašala 9.868,25 evrov,« je dejal izvedenec, ki vztraja pri pisno podani oceni izvedenskega mnenja.

Tudi Ivan Šešerko iz Elektra Maribor, Območna enota Ptuj, je zatrdil, da so na terenu preverjali, ali bi lahko na tistem območju šlo še za kakšnega drugega odjemalca, a se je izkazalo, da temu ni tako. »Tudi ko smo objektu izklopili električno napajanje, smo na kablu še vedno zaznavali električno energijo na kablu do tega objekta,« je poudaril Šešerko.

Konoplja v več prostorih

Pričala je tudi policistka Policijske postaje Podlehnik Mateja Korošec, ki je bila prisotna na ogledu in hišni preiskavi. Pravi, da se tega primera več ne spominja najbolj, ampak le to, da je videla konopljo v spodnjih in zgornjih prostorih vikenda, našli so tudi lončke s sadikami. Sojenje se bo nadaljevalo 6. avgusta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice