Po oceni tožilstva si je mariborska nadškofija s preprodajo delnic nezakonito prilastila 1,2 milijona evrov.

Nekdanji prvi mož mariborske nadškofije Franc Kramberger bo moral zaradi finančnih malverzacij mariborske nadškofije sesti na zatožno klop. Okrožno sodišče v Ljubljani je za TV Slovenija potrdilo, da zdaj že upokojenega nadškofa pravnomočna obtožnica bremeni zlorabe položaja.

Tožilstvo ocenjuje, da si je mariborska nadškofija s preprodajo delnic nezakonito prilastila 1,2 milijona evrov.

S preprodajo delnic zaslužili več kot milijon evrov

Krambergerja obtožujejo sodelovanja pri preprodaji delnic Mladinske knjige Založbe v letih 2003 in 2004. Te so od Krekove družbe prek nadškofije do končnih lastnikov Etola in NFD pristale v enem dnevu. S svojim posredovanjem je nadškofija zaslužila več kot milijon evrov na račun prodajalcev in kupca, ki jim je zagotovile druge protiusluge, je poročala TV Slovenija.

Obtožnica je bila s strani Specializiranega tožilstva vložena meseca maja, pravnomočna pa je postala 18. avgusta. Kot je navajala televizija, bodo prve obravnave razpisane v kratkem.

Poleg Krambergerja so zlorabe položaje pravnomočno obtožene še štiri osebe, to so takratni predsednik uprave družbe za upravljanje NFD Stanislav Valant, nekdanji dolgoletni ekonom mariborske nadškofije Mirko Krašovec in nekdanji prvi mož Etola Ivan Ferme.

Kazniva dejanja naj bi bila storjena na škodo družb Etol in NFD. Ti sta namreč z delnicami, ki sta jih kupili od mariborske nadškofije, nato pa prodali naprej, naredili veliko izgubo. Obtožnica je rezultat preiskave, ki jo je sodišče uvedlo februarja 2014.

Starejše novice