Policisti ob 4.30 prejeli klic družine, da jih je neurje s Seče, kjer so bili zasidrani, odneslo na odprto morje in imajo težave z motorjem. Na plovilu, enajstmetrski jadrnici, je bila družina z Obale.

Policista Postaje pomorske policije Koper sta šla s plovilom P-16 nemudoma v pomoč. Jadrnica je bila na vhodu v kanal Sv. Jerneja, kjer je voda zelo nizka.

Zahtevno reševanje

Zaradi močnega neurja, vetra, visokih valov in težke dostopnosti, družine niso mogli takoj spraviti s plovila. Obstajala je namreč nevarnost, da bo nasedlo tudi policijsko plovilo.

Jadrnice sidro ni držalo in jo je odnašalo proti zidu solin, kjer so skale, zatem je plovilo nasedlo. Na krov so policisti poskušali vreči vrv, vendar jo moški na plovilu, zaradi zelo slabih vremenskih razmer, ni uspel prijeti. Ob 5.15 so uspeli na krovu privezati vlečno vrv na svojo jadrnico, zatem pa še dvigniti sidro.

Vlečno vrv sta nato policista pritrdila za vlečni drog na premcu patruljnega čolna in pričela z vleko jadrnice proti Portorožu. Ker je bila smer vleke neposredno v val, je v kokpit patruljnega čolna uhajala večja količina morske vode, na jadrnici pa se je pokvarilo še krmilo, kar je pomenilo, da ni bilo več nadzora nad plovilom in ga je med vleko močno odnašalo.

Po priplutju v zavetje pred Portorož sta policista jadrnico vezala na bok patruljnega čolna in z njo ob boku pristala na zunanjo stran novih privezov v Portorožu. Nekaj minut pred peto uro so bili tako potniki kot tudi jadrnica na varnem.

Policista sta pokazala izjemno požrtvovalnost in strokovnost pri reševanju. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice