Mehida Hromadžić si je obraz zakrivala že ko so jo iz pripora pripeljali na sodišče, obraz je skrivala tudi med izrekom sodbe. V rokah je držala papirnate robčke, ko jo je sodnik razglasil za krivo uboja sestre dvojčice in poskusa uboja matere.
V zameno za priznanje ji je tožilstvo na predobravnavnem naroku predlagalo 30 let zapora, a obtožena na to ni pristala.

Sodni senat pod vodstvom Danila Obersnela je izrekel sodbo 39-letni Medihi Hromadžić, ki ji je obtožnica očitala umor sestre dvojčice na grozovit način in poskus umora matere v stanovanjskem bloku na Pobrežju marca lani.

Tožilstvo je predlagalo 27 let zapora za umor sestre in 14 let za poskus umora matere ter ji kazen združi v 30 let zaporne kazni. Sodišče je temu ni sledilo.

Hromadžićevi so izrekli 14 let zapora za uboj sestre dvojčice, in ne umor, kot je tožilstvo kvalificiralo kaznivo dejanje, in 7 let zapora za poskus uboja matere. Tudi pri slednjem kaznivem dejanju je sodišče prekvalificiralo kaznivo dejanje iz poskusa umora v poskus uboja. Kazensko sankcijo so združili v enotno zaporno kazen 20 let.

Namesto za umor in poskus umora je Hromadžićeva tako obsojena za milejši uboj in poskus uboja, zato bo v zaporu namesto 30, kot je predlagala tožilka, deset let manj.

Sodišče je odločitev obrazložilo z besedami, da je na dan krvavega zločina, konfliktna situacija sprožila izrazito čustveno reakcijo, zato je bila obtožena v stanju zožane zavesti. Tožilka Tadeja Majcen je napovedala pritožbo, saj da »tako kazen kot kvalifikacija kaznivega dejanja bistveno odstopata od predloga tožilstva«. Odvetnik Hromadžićeve Franci Šoštarič, ki je predlagal prekvalifikacijo iz umora in poskusa umora v uboj in poskus uboja, je odkorakal brez komentarja.

Prav zaradi velikega razkoraka predloga tožilstva in sodbe, tako zaradi kvalifikacije kaznivega dejanja, kot zaradi višine izrečene kazni, bo imelo sodišče z zadevo še obilo dela. Čeprav sodba še ni pravnomočna, Hromadžićeva ostaja za zapahi.

Glavna obravnava zoper Mediho Hromadžić se je na mariborskem okrožnem sodišču s sklepnimi besedami končala 14. junija. 39-letnici je tožilstvo očitalo, da je v družinskem sporu najprej napadla sestro in jo 48-krat zabodla z nožem. Vmes je v dogajanje posegla mati, a je napadalka večkrat zabodla tudi njo.

Ranjena sestra je uspela priti do hodnika in poklicati pomoč, obtožena pa naj bi jo tam še večkrat zabodla, tako da je na kraju dogodka umrla.

Tožilka prepričana, da je obtožena razumela pomen svojih ravnanj

Tožilka Tadeja Majcen je tik pred koncem glavne obravnave malenkostno spremenila obtožnico. Prvotno je v njej pisalo, da je Hromadžićeva v tragičnem dogodku uporabila dva noža, a je pred sklepnimi besedami v obtožnico zapisala, da je uporabila nož z vsaj deset centimetrov dolgim rezilom.

Kljub mnenju izvedencev psihiatrične stroke o osebnostnih motnjah obdolžene in zmanjšane zmožnosti obvladovanja v času dejanja je tožilka prepričana, da je Hromadžićeva razumela pomen svojih ravnanj. Senatu je zato predlagala, da jo obsodi na 27 let zapora za umor sestre in 14 let za poskus umora matere ter ji kazen združi v 30 let zaporne kazni.

Obramba pa meni, da bi ji sodišče moralo izreči kvečjemu obsodilno sodbo za uboj na mah in poskus uboja na mah, saj da je dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Ob tem je njen zagovornik Franci Šoštarič še predlagal, da bi jo iz pripora premestili v hišni pripor.

Hromadžićeva je ob koncu glavne obravnave zelo obžalovala dogodke in dejala, da jo bo to spremljalo do konca življenja. Pripomnila je še, da jo mama zdaj obiskuje v priporu, spore pa naj bi tudi že zgladili.

Tako se je zagovarjala ...

Potem ko je na sodišču dolgo molčala, je obdolžena sredi decembra lani vendarle opravila svoj zagovor. Povedala je, da se spominja bolj malo, vseeno pa je o dogodku vedela povedati, da si je zjutraj pripravljala zajtrk v kuhinji, nato pa je v prostor prišla sestra in jo žalila, zasmehovala in zaničevala.

Sestra naj bi ji grozila z majhnim nožem, ko ga je odložila na mizo, pa ga je zgrabila, da bi ga skrila, a je sestra to opazila. Potem naj bi se prerivali okoli noža, pri čemer se je spomnila, da jo je zabodla, a ne ve kolikokrat. Ko je v kuhinjo prišla mati, je sestra po njenih besedah povsem spremenila svoje obnašanje.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
diamant31 (nepreverjen)

2x 30 let samice

Starejše novice