Nedeljski poskus umora 20-letnice v Mariboru je presenetil tudi mnoge mimoidoče Mariborčane, ki radi zahajajo v Mestni park.

Mariborčanka, ki že vrsto let zahaja v Mestni park, je bila v nedeljo presenečena, ko je tukaj zagledala policijski trak.

»Zagledam enega policista okoli velikega grma, ki hodi in gleda notri. Pa si mislim, tu se je nekaj moralo zgoditi,« nam je povedala in dodala: »Potem pa mi je doma hčerka povedala, da je bilo po radiu ali televiziji, kaj se je groznega zgodilo.«

Napad 22-letnega fanta na 20-letnico so policisti sprva označili za kaznivo dejanje povzročitve posebno hude telesne poškodbe, nato pa so primer prekvalificirali v poskus umora.

Dekle je trenutno v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in je v smrtni nevarnosti.

Storilcem moramo dati jasno vedeti, da to ni sprejemljivo

Policisti so 22-letnega osumljenca, ki ga do zdaj še niso obravnavali, že včeraj izsledili in mu odvzeli prostost ter zoper njega odredili 48-urno policijsko pridržanje.

Mimoidoči pa poudarjajo, da to ni edini takšen primer.

»Tega je zelo dosti in tu bomo morali veliko narediti v družbi, da bomo to preprečevali oziroma, da bomo tem storilcem dali dovolj jasno vedeti, da to ni dovolj sprejemljivo dejanje,« je dejal eden izmed Mariborčanov, ki ga srečamo v parku.

Kadarkoli se znajdete v takšni situaciji, se obrnite po pomoč

Na Centru za socialno delo Maribor ob nasilnem napadu še bolj jasno pozivajo, naj se žrtve nasilja obrnejo po pomoč. 

»Seveda obžalujemo, da sploh pride do take situacije. Bi pa samo apelirali ljudi, da kakorkoli se znajdejo v kaki situaciji, da so žrtve nekega nasilja, da jim nekdo grozi, zalezuje, kakorkoli, naj se obrne na institucije, kot smo tudi mi, kot center,« je pozvala Marjana Bravc, direktorica Centra za socialno delo Maribor.

Direktorica mariborskega centra za socialno delo je še poudarila neupravičen negativen prizvok, ki ga centri za socialno delo večkrat dobivajo v javnosti.

»Mi se marsikdaj znajdemo v očeh javnosti kot tista institucija, ki delamo samo neke represivne postopke, ampak to ni res. Pri nas so zaposleni strokovnjaki, ki so tukaj za to, da nudijo psihosocialno podporo,« je jasno poudarila.

V letu 2021 v okviru socialno varstvenih storitev izvedli 95 svetovanj

V lanskem letu so v okviru socialno varstvenih storitev izvedli 95 svetovanj, od tega se je na njih obrnilo 56 oseb ženskega spola in deset oseb moškega.

»Beležimo že ogromno uporabnikov, ki se obračajo na nas, ampak kljub temu vidim, tudi iz tega primera, da so še osebe, ki pa ne stopijo nikamor in žal se potem taka situacija zgodi,« je še poudarila Bravc.

Zato je pomembno, da se žrtve nasilja vedno obrnejo po pomoč. Več informacij najdete tukaj.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rp (nepreverjen)

Seveda obžalujemo, bi pa samo apelirali, žal se potem taka situacija zgodi, naj se obrne na institucije, ... blablabla... saj so se obrnili na institucije, na policijo konkretno, ko so opažali avtomovil okoli hiše, pa za policijo ni dovolj. Nehajte že enkrat zavajat, da institucije kaj pomagajo. Res so jih polna usta pomoči POTEM, ko se je nekaj že zgodilo. Vedno znova ista zgodba. Bodite vsaj pošteni in realni, da prave pomoči ni, dokler dejansko ne pride do kaznivega dejanja in dokler ni znana oseba, ki je to storila. Do takrat pa te nihče ne povoha.

Starejše novice