Mariborsko višje sodišče je konec februarja po poročanju Večera odpravilo hišni pripor nekdanjemu zdravstvenemu delavcu Borisu Špesu in atletskemu trenerju Igorju Šalamunu, ki ju nepravnomočna obtožnica bremeni prometa z nedovoljenimi snovmi v športu.

Tožilstvo je zoper oba obdolžena terjalo podaljšanje pripora, saj meni, da ponovitvena nevarnost še ni prenehala, poroča časnik. Prvostopenjsko sodišče je tožilstvu potrdilo, odvetnika obdolženih pa sta se na to pritožila. Čeprav se je sodišče strinjalo z okrožnim, da je še vedno podan priporni razlog iz ponovitvene nevarnosti, sta s pritožbo uspela.

Razlog za takšno odločitev po poročanju Večera je v merilih Evropskega sodišča za človekove pravice, ki jih je dalo za presojo razumnosti trajanja pripora, saj obdolžena ista prispevala k dolgotrajnosti postopka. V priporu sta bila deset mesecev, sojenje pa se še sploh ni pričelo.

Dolg postopek zaradi spodrsljaja pri zaslišanju atletinje

Obtožnica je bila prvič vložena že 20. junija in nato drugič 27. decembra lani, obramba pa je zoper njo ugovarjala. Ker glede na dosedanji potek kazenskega postopka ni mogoče predvideti, kdaj bo odločeno o ugovorih zoper novo obtožnico, po presoji višjih sodnikov to govori v prid odpravi pripora, saj naj bi nadaljnje bivanje obdolžencev v hišnem priporu pomenilo nesorazmerno dolg poseg v njuno svobodo, še piše Večer.

Do zapleta v primeru naj bi prišlo z eno od prič iz tujine, ki so jo kljub opozorilu zaslišali, ne da bi bila s tem seznanjena obramba. Ponovno zaslišanje so medtem že opravili, zato je bila nova obtožnica vložena tik pred koncem lanskega leta. Omenjena priča je po poročanju Večera hrvaška atletinja Danijela Kuna, ki je leta 2017 v avstrijskem Linzu zmagala na maratonu, nato pa padla na dopinškem testu.

Na zaslišanju pred avstrijsko protidopinško komisijo naj bi priznala, da je tekmovala pod vplivom prepovedanih substanc, in izdala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal slovenski trener Igor Šalamun, snovi pa da ji je priskrbel Boris Špes, za katerega je mislila, da je zdravnik.

Mariborski kriminalisti so v preiskavi našli več prepovedanih snovi, ki se nahajajo v zdravilih Aranesp 500, Dexamethason, Apaurin, Morfin in Helex. Osumljena naj bi od septembra 2017 do aprila 2018 na območju Slovenije in Hrvaške storila 21 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljenimi snovmi v športu, za katere se je tudi izkazalo, da so škodljive zdravju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice