V mariborskem Štuku je minuli torek potekala tradicionalna prireditev Prekmurska gibanica. V sklopu prireditve se je letos odvijalo tudi nagradno tekmovanje, kdo hitreje poje gibanico, ki pa se za eno od tekmovalk skoraj končalo tragično.

Kot smo že poročali, naj bi se po informacijah Mariborinfo mlada študentka iz Prekmurja med tekmovanjem začela dušiti, ni mogla do zraka in padla je v nezavest.

Prisotni na prireditvi so ji nudili prvo pomoč in tudi poklicali reševalce, ki so študentko oživljali več kot pol ure. Njeno zdravstveno stanje je resno.

Kot nam je v telefonskem pogovoru potrdil Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor, so bili možje v modrem obveščeni o nesrečnem dogodku in so na prizorišču nesreče pri oživljanju celo priskočili na pomoč. Tuja krivda je po besedah Policijske uprave Maribor izključena, o ugotovitvah pa bodo obvestili tožilstvo.

Klub prekmurskih študentov: Globoko smo pretreseni in v šoku

Na dogodek so se zdaj odzvali tudi iz Kluba prekmurskih študentov, ki je bil organizator omenjene prireditve. 

»V tem trenutku vam lahko le potrdim, da je na tradicionalni študentski prireditvi Prekmurska gibanica v Mariboru, 3. decembra 2019, prišlo do nesreče med nagradno igro, kjer je ena udeleženka potrebovala nujno medicinsko pomoč. Prvo pomoč smo ji nudili nemudoma na kraju dogodka vse do prihoda reševalne ekipe. Uradnih podatkov s strani UKC Maribor o njenem stanju, žal, nimamo.

V Klubu prekmurskih študentov smo globoko pretreseni in v šoku. Želimo si, da bi se njeno zdravstveno stanje čimprej izboljšalo. Toliko zaenkrat z naše strani in hvala za razumevanje,« so sporočili iz Kluba prekmurskih študentov.

Aspiracija tujkov je lahko življenjsko nevarna

Pri aspiraciji tujkov gre večinoma za aspiracijo hrane, zlasti trdih delov, ki se ne morejo absorbirati. Zapora dihalne poti je lahko delna ali popolna oziroma življenjsko nevarna.

Zapora dihalne poti s tujkom je redek, vendar dramatičen zaplet, ki lahko ima brez takojšnjega ukrepanja zelo hude posledice. Zgodnje prepoznavanje zapore dihalne poti s tujkom je ključno za uspešno ukrepanje.

V literaturi pa so opisani posamezni izjemni primeri, kot je recimo aspiracija svinčnika. Otroke najbolj ogrožajo zadušitve s hrano, zadušitve z drobnimi predmeti pa so pogostejše po prvem letu starosti, ko začne otrok intenzivneje raziskovati okolico. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Kak kreten in imbecil mora biti ta,ki si izmisli taksno idiotsko tekmovanje.In kak idiot mora biti tisti,ki se udelezi takega tekmovanja.V cem je sploh poanta tega???Izprijeno in bolano.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

sex mamila rock and rol

df (nepreverjen)

mi smo na raufebkirerski šoli
imeli tekmovanje kdo prej popije
veliko pivo
Vam povem, da se je tekmovanje zavleklo v zgodnje
jutranje ure

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Starejše novice