Celjsko okrožno sodišče je nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije Mirka Krašovca v ponovljenem sojenju v zadevi Betnava oprostilo vseh obtožb.

Danes je bila razglašena sodba v že drugič ponovljenem sojenju Mirku Krašovcu. Prvič je bil zaradi napeljevanja k poslovni goljufiji obsojen na dve leti zaporne kazni, drugič pa na tri leta. Krašovca na današnji izrek sodbe ni bilo, njegov zagovornik Velimir Cugmas pa je pričakoval oprostilno sodbo.

Zagovornik Krašovca Velimir Cugmas je pričakoval oprostilno sodbo.

Nekdanjega ekonoma mariborske nadškofije je tožilstvo obtoževalo, da je nekdanjo direktorico Betnave Dragico Marinič in nekdanjega šefa za investicije v Betnavi Antona Ekarta nagovoril, da sta gospodarskemu ministrstvu posredovala navidezne gradbene situacije, zaradi katerih so pridobili za dobrih 1,7 milijona evrov evropskih sredstev za obnovo mariborskega škofijskega dvorca.

V prvotnem sojenju je bil Krašovec decembra 2013 spoznan za krivega napeljevanja h goljufiji in obsojen na dve leti zapora. Višje sodišče je nato zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka obsodilno sodbo razveljavilo. V ponovljenem sojenju je bil decembra 2015 znova spoznan za krivega, a je vrhovno sodišče novembra lani sodbo razveljavilo in vrnilo okrožnemu sodišču v še eno odločanje.

Nekdanjega tajnika mariborske nadškofije na današnjem izreku sodbe ni bilo.

Vrhovno sodišče je sicer Krašovcu že med obravnavanjem zahteve za varstvo zakonitosti prekinilo prestajanje vikend zaporne kazni, ki jo je začel prestajati lanskega junija. 

Večina vpletenih v projekt Betnava je sicer krivdo priznala. Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je bila za ta primer in Rimske Terme obsojena na enotno kazen šest let zapora, nekdanja direktorica Betnave Mariničeva na leto in 11 mesecev zapora, Ekart na pogojno desetmesečno zaporno kazen s preizkusno dobo dveh let, nekdanji gradbeni nadzornik Karel Bogatin pa na 10 mesecev zaporne kazni.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pater pater ... (nepreverjen)

Starejše novice