Ljubljanski kriminalisti so odkrili dva primera utaje davkov, oškodovanje slovenskega proračuna je kar 38 milijonov evrov

Ljubljanski kriminalisti so v prvem primeru preiskovali trgovanje z elektronskimi napravami med več gospodarskimi družbami iz različnih evropskih držav. Skupni znesek izdanih fiktivnih računov za neobstoječe posle gospodarskih družb v vpletenih državah je znašal skoraj 500 milijonov evrov. Osumljene osebe so s svojimi ravnanji oškodovale slovenski proračun za okoli 12 milijonov evrov, saj davčne obveznosti niso bile vplačane v proračun. 

Na Specializirano državno tožilstvo je bila podana kazenska ovadba zoper sedemnajst fizičnih oseb (3 državljane Italije, 6 državljanov Velike Britanije in 8 državljanov Slovenije) ter zoper tri slovenske gospodarske družbe, in sicer zaradi utemeljenega suma storitve 34 kaznivih dejanj davčne zatajitve.

Oškodovanje proračuna za 26 milijonov

V drugem primeru so ljubljanski kriminalisti na Specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 11 fizičnih oseb iz širšega območja Ljubljane in Domžal zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Osumljeni so pristojnemu organu dali lažne podatke, ter se tako kot zakoniti zastopniki gospodarskih družb izognili plačilu predpisanih davčnih obveznostih pri odkupih in prodaji odpadnih kovin. Prav tako so osumljeni kot odgovorne osebe gospodarskih družb zlorabili svoj položaj glede razpolaganja s tujim premoženjem in iz transakcijskih računov gospodarskih družb opravili več neupravičenih gotovinskih dvigov, ki v nadaljevanju niso bili porabljeni za delovanje gospodarske družbe. S svojimi dejanji so povzročili premoženjsko škodo v skupni vrednosti okoli 26 milijonov evrov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Pa bo kaksna obsodbe ali bo zopet vse padlo zaradi proceduralnih napak?

Starejše novice