Preiskovalni sodnik ptujskega sodišča je danes zaključil dvodnevno zaslišanje peterice pridržanih policistov na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč, poroča STA.

Poročali smo, da so policisti osumljeni, da so v zameno za podkupnine državljanom tretjih držav žigosali potne liste in jim s tem na nezakonit način omogočali bivanje v schengenskem območju. Zoper vse je odredil pripor.

Predsednik Okrožnega sodišča na Ptuju Andrej Žmauc je za STA pojasnil, da bodo osumljeni morali v pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in nevarnosti vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov.

Po poročanju STA so na ptujskem sodišču še pojasnili, da sta dva od priprtih utemeljeno osumljena kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in kaznivega dejanja jemanja podkupnine, tretji ob tem tudi kaznivega dejanja poneverbe, četrti samo prepovedanega prehajanje meje ali ozemlja države, peti pa pomoči pri kaznivem dejanju prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Nacionalni preiskovalni urad je v soboto zaradi suma korupcije pridržal pet policistov z mejnih prehodov Gruškovje in Zavrč. V preiskavi so jih razkrinkali, da so neupravičeno in proti plačilu nezakonito omogočalo osebam tretjih držav bivanje na schengenskem območju, poroča STA.

S tem so omenjenim omogočili neprekinjeno bivanje v državah na schengenskem območju, kar je v nasprotju s predpisi, ki državljanom tretjih držav bivanje omejujejo na 90 dni, v kateremkoli obdobju 180 dni, medtem ko po izteku tega obdobja ti na schengenskem območju bivajo nezakonito.

Zoper osumljene policiste so zaradi kršitev pogodbenih obveznosti začeli tudi postopke za prekinitev delovnega razmerja in jim že v ponedeljek vročili suspenz, saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije, še poroča STA.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v omenjeni zadevi, je ob tem odredila izredni strokovni nadzor, s katerim bodo preverili učinkovitost nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

To je samo vrh ledene gore . Koliko jih pa niso prijavili ? Kakšen bo sodni epilog ?
Mafijski odvetniki so že v nizkem štartu ,samo nekaj črtic še potegnejo .

Starejše novice