Slika je simbolična.
V okolici mariborske šole se je včeraj zadrževal moški srednjih let, ki je nagovarjal otroke, jim grozil in jim govoril, da jim ima nekaj za pokazati. Na policiji so potrdili, da so prejeli prijavo domnevnega nadlegovanja, osumljenca pa so že prijeli.

Starši otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Tabor 1, so včeraj prejeli obvestilo, da se ob šoli zadržuje sumljiv moški, ki nadleguje otroke.

Obvestilo je za Mariborinfo potrdila ravnateljica osnovne šole Martina Rajšp, ki je dejala, da ne gre za potegavščino in poziv staršem drži.

»Opozorila smo prejeli s strani staršev in s strani trgovk, ki delajo v bližnji trgovini,« je za Mariborinfo dejala ravnateljica in pojasnila, da naj bi dotični moški otrokom govoril, da jim bo 'nekaj pokazal', nekaterim naj bi celo grozil s fizičnim nasiljem in umorom.

»Se pa slednje ni dogajalo na šolski ploščadi oziroma na šolskem igrišču, da bi to dogajanje lahko nadzorovali,« je za Mariborinfo še dejala ravnateljica, ki je že na to temo govorila s policisti.

Policisti domnevnega osumljenca že prijeli

Da so v zvezi s tem prejeli prijavo, so potrdili tudi na Policijski upravi Maribor. »Policisti Policijske postaje Maribor II so včeraj popoldan prejeli prijavo domnevnega nadlegovanja ene od učenk v bližini Osnovne šole Tabor I v Mariboru. Učenka je ravnala pravilno in se zatekla po pomoč v bližnjo prodajalno,« so povedali za Mariborinfo.

Policisti že od prijave naprej vodijo intenzivno preiskavo tega primera, prijeli so tudi že domnevnega osumljenca. Več informacij javnosti zaenkrat ne morejo posredovati.

Dodajajo, da glede na do sedaj zbrana obvestila ni razlogov za preplah ali prestrašenost. »Policisti bodo vsem učencem, mladostnikom, sprehajalcem, uporabnikom igral…, še naprej zagotavljali absolutno varnost. Vseeno pa velja opozoriti, predvsem otroke, kako ravnati v takih primerih,« so sporočili. 

Kako se naj otroci obnašajo ob stiku z neznanci?

»Policisti sicer namenjamo veliko časa ozaveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah,« še razlagajo na Policijski upravi Maribor. Ob tem so delili napotke, kako ravnati v takšni situaciji. 

»Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovorijo na vprašanje, vendar naj se v pogovor ne zapletajo in naj ostanejo na varnostni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive. V kolikor bi se počutili ogrožene naj se zatečejo k odraslim osebam, v šolo, trgovine, frizerski salon …, kamorkoli, kjer se bodo počutili varne in naj povedo, kaj se je zgodilo ter od tam obvestijo starše,« pojasnjujejo. 

Policisti sicer v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci.

»Zelo pomemben je pogovor,« še sporočajo policisti: »Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to lahko strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč.«

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec (nepreverjen)

Bravo policija....baje so mu občani obljubili, da ga bodo nalomili!

Simon Valcl (nepreverjen)

Saj smo ga že v preteklosti.
In ga bomo tudi v bodoče, brez skrbi.

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Neviden (nepreverjen)

Tipično slovensko,če ni že čisto na tvojem pragu se ne bi vmešaval.Kaj ni bilo nobenega z hrptenico ,da bi šel preko ceste in mu naložil par kep po ksihtu?

Simon Valcl (nepreverjen)

Saj ga marsikdo lovi, nazadnje mi je pobegnil pri Betnavskem parku. Te lokacije bo treba bolj pogosto imeti pod nadzorom, pa da vidimo.

In reply to by Neviden (nepreverjen)

Starejše novice