Policisti so sinoči ustavili vinjenega voznika, brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Policisti Policijske postaje Slovenska Bistrica so včeraj, okoli 20. ure, ustavili 38-letnika, ki je za volan sedel pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti so vozniku zmerili kar 1,39 mg/l. Zaradi tega so vozilo zasegli, zoper voznika pa še sledi obdolžilni predlog.

Kaj se zgodi, ko konzumiramo alkohol?

Alkohol že s prvim popitim kozarcem vpliva na naše sposobnosti mišljenja in zaznavanja, posledično pa tudi na sposobnost vožnje in varnega sodelovanja v prometu. Že pri 0,1 mg/l se poslabša sposobnost opazovanja premikajočih se luči, opozarjajo policisti. To pomeni, da voznik ponoči ni več sposoben pravilno oceniti razdalje do vozil, ki jih dohiteva ali pa mu prihajajo nasproti.

Pregled učinkov alkohola na vozniške sposobnosti: Koncentracija alkohola g/kg krvi in posledice

0,2 g/kg ali 0,1 mg/l                   

Poslabša se sposobnost opazovanja premikajočih se luči.

0,3 g/kg ali 0,14 mg/l                               

Poslabša se sposobnost globinskega opazovanja in s tem pravilne izbire varnostne razdalje. Zmanjša se kritičnost do lastnega ravnanja in samokontrola. Poveča se pripravljenost za tveganje, lahko tudi agresivnost.

0,5 g/kg ali 0,24 mg/l                                

Pojavi se rdeča slepota. Gre za slabšo zaznavo rdeče luči na semaforju in zavornih luči, zmanjšuje se sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega pridobi se občutek, da so predmeti bolj oddaljeni, kot so v resnici, podaljša se reakcijski čas, pojavijo se motnje ravnotežja, pojavijo se napačne ocene hitrosti vozil, voznik se vedno težje prilagaja naglim svetlobnim spremembam.

Večina ljudi pri doseženi stopnji 0,5 g/kg ne zmore odločitve, da ne bo popila ničesar več.

0,8 g/kg ali 0,38 mg/l                               

Do 25 odstotkov se zmanjša ostrina vida. Pojavi se oženje vidnega polja in  tako imenovani tunelski vid, reakcijski čas se podaljša za 35–50 odstotkov, pojavi se stanje evforije, voznik se ne kontrolira več in precenjuje svoje sposobnosti, bistveno se poslabšajo zmožnosti prostorske zaznave in ocene oddaljenosti vozil in predmetov, ki se približujejo.

Voznik ne more več usmerjati pogleda.

Višje koncentracije                                 

Povečuje se število napak, zgoraj navedeni učinki so še močnejši.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice