Višje sodišče razveljavilo sodbo za uboj sestre dvojčice.

Višje sodišče v Mariboru razveljavilo sodbo okrožnega sodišča za Mediho Hromadžić, ki je bila junija obsojena na 20 let zapora za uboj sestre dvojčice in poskus uboja matere marca lani. Zadevo je vrnilo prvostopenjskemu sodišču, kjer ji bodo sodili znova.

Višje sodišče je ob reševanju pritožb zagovornika obdolžene in okrožne državne tožilke sodbo sodišča prve stopnje po uradni dolžnosti razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje pred spremenjen senat," so za STA danes povedali na višjem sodišču.

Kot so pojasnili na mariborskem okrožnem tožilstvu je višje sodišče v celoti razveljavilo sodbo okrožnega sodišča. 

"Sodišče je ob reševanju vloženih pritožb ugotovilo, da izpodbijana sodba ne vsebuje razlogov o vseh odločilnih dejstvih, ti, ki jih ima, pa so pomanjkljivi in nejasni, kar predstavlja kršitev 11. točke prvega odstavka 371. člena Zakona o kazenskem postopku. Vprašanje, ki po mnenju višjega sodišča ni bilo v zadostni meri razčiščeno oz. v sami sodbi obrazloženo, se nanaša na (ne)prištevnost obdolženke ob storitvi kaznivega dejanja," je za STA povedala namestnica vodje tožilstva Januša Kušar Rotman.

Uboj ali umor?

Na prvostopenjsko sodbo sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo. Medtem ko je okrožno sodišče ob izreku sodbe junija letos presodilo, da napad z nožem na sestro in mater ustreza definiciji uboja in poskusa uboja, je tožilstvo v pritožbi zaradi "neomajnosti, vztrajnosti in grozovitosti" dejanja vztrajalo pri definiciji umora in poskusa umora.

Obramba je vztrajala pri milejši obliki kaznivega dejanja. Napad na sestro, ki je poškodbam podlegla, po besedah zagovornika obtožene Francija Šošteriča ustreza definiciji uboja na mah, ker jo je sestra močno razdražila. Za napad na mater, ki je poskušala zaščititi sestro, pa bi po njegovem prepričanju bilo treba zavrniti obtožbo, saj naj bi bila obtožena takrat nezmožna obvladovanja svojih dejanj, še piše STA.

Okrožno sodišče je Hromadžićevi izreklo 14 let zapora za uboj in sedem let za poskus uboja, nato pa kazen združilo v 20 let zapora.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice