Foto: Bobo
Na območju številnih policijskih postaj, tudi na območju Maribora, je minuli teden zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško potekal poostren nadzor države meje.

Minuli teden je na območju policijskih uprav Novega mesta, Ljubljane, Kopra, Murske Sobote, Celje in Maribora, gre za policijske uprave, ki mejijo s Hrvaško, potekal poostren nadzor državne meje. V nadzoru je sodelovalo skupno 2.187 policistov in šest policijskih uprav, ki so od 10.9 do 18.9.2020 obravnavali 397 nezakonitih migrantov. 

Največ je bilo državljanov Afganistana (163), Bangladeša (80) in Pakistana (58). Največ nedovoljenih prestopov državne meje so policisti zaznali na območju Policijske uprave Koper (201), Novo mesto (93) in Ljubljana (56).

V nadzoru so poleg policistov šestih policijskih uprav sodelovali tudi policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje, letalska policijska enota, policisti Specializirane enote za nadzor prometa ter operaterji z droni.

Policisti so zaradi sprovajanja v devetih dogodkih odvzeli prostost desetim tujcem in dvema državljanoma Slovenije, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja, saj so prevažali oziroma nudili pomoč pri nedovoljenem prehajanju meje 42 tujcem.

Tihotapci med begom povzročali nevarnost

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, se vse več sprovajalcev upira prijetju, med begom pa spravljajo v nevarnost tudi prebežnike. V času nadzora je prišlo tako do naslednjih odmevnih primerov:

  • 12. septembra 2020 so policisti Policijske postaje Grosuplje ustavljali vozilo italijanskih registrskih številk, ki je vozil v veliko hitrostjo. Pri begu je vzvratno trčilo v policijsko vozilo. Ker storilca nista uspela pobegniti policistom, sta kasneje ustavila svoje vozilo, ga zapustila in pričela bežati. Policista sta stekla za njima in ju ulovila. Zoper državljana Italije je podana kazenska ovadba zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu Kazenskega zakonika, saj sta v vozilu prevažala šest tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. V vozilu je bilo šest prebežnikov.
  • V noči s 14. na 15. september 2020 so policisti na območju Policijske uprave Celje ustavljali voznika osebnega vozila znamke Volkswagen Tuareg, ki je vozil z veliko hitrostjo proti Ljubljani. Med ustavljanjem je voznik namerno poškodoval dve službeni vozili policije. Med begom so iz vozila neznanci odvrgli več stvari, med vožnjo pri veliki hitrosti pa iz vozila celo tiščali otroke. Pri pregledu okolice je bilo ugotovljeno, da so iz vozila odvrgli dokumente trinajstih državljanov Iraka, ki so na Hrvaškem zaprosili za mednarodno zaščito, od tega je bilo sedem otrok.
  • Na območju Ilirske Bistrice so policisti 17. septembra 2020 ustavljali voznika osebnega vozila znamke Jaguar, ki na znake policistov ni reagiral ter je poskušal pobegniti s pospeševanjem hitrosti. Pri vožnji je trčil v gospodarski objekt ter skupaj s sopotnikom pobegnil iz vozila. V prtljažnem prostoru vozila so policisti našli tri državljane Bangladeša, ki so tistega dne v zgodnjih jutranjih urah na območju Policijske postaje Ilirska Bistrica nedovoljeno vstopili v Slovenijo.
     
VIR: GPU
VIR: GPU

Zaskrbljujoč trend rasti

Kot kaže statistika, policisti v zadnjih letih beležijo izrazit trend rasti nedovoljenih migracij.  V obdobju od 1. januarja do 15. septembra 2020 je bilo obravnavanih 11.117 nedovoljenih prehodov državne meje. V enakem lanskem obdobju smo obravnavali 10.906, leta 2018 6.424, leta 2017 pa 1.232 nedovoljenih prehodov državne meje.

V letošnjem letu prevladujejo državljani Pakistana, Maroka in Afganistana. V primerjavi z lanskim letom je največja rast zaznana med državljani Maroka, in sicer za 162 odstotkov.

VIR: GPU

Policijske uprave Ljubljana, Novo mesto in Koper ostajajo najbolj obremenjene z nedovoljenimi prehodi državne meje, vsaka z več kot 3.000 obravnavanimi osebami v letošnjem letu.  Kot pravijo v Policiji, je trend števila ilegalnih prehodov z večjo mobilnostjo ilegalnih migrantov začel strmo naraščati. Pričakovati je nadaljevanje trenda velikega števila ilegalnih prehodov, ki je že presegel obseg, dosežen v lanskem letu. 

VIR: GPU

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

V enem tednu policisti obravnavali skoraj 400 migrantov ?
Vidni rezultati štajerske VARDE !!

Starejše novice