Na mariborskem okrožnem sodišču bi morala na predobravnavnem naroku sesti na zatožno klop poslanka SD v državnem zboru Bojana Muršič in Matic Dinghauser, predstavnik podjetja Vini. Muršičeve na sodišče ni bilo.

Občina Ruše jima namreč v zasebnem kazenskem pregonu očita zlorabo položaja in ponarejanja poslovnih listin v zvezi s spornim nakupom jopic, a je Muršičeva svoj izostanek na sodišču opravičila zaradi službenih obveznosti, medtem ko se je tam pojavil samo Dinghauser.

Mariborsko tožilstvo odstopilo od pregona

V tako imenovani afera flisi se je poslanka zapletla z nakupom flis jopic za občinski denar. Vse je že kazalo, da Muršičevi ne bo treba na sodišče, saj je tožilstvo umaknilo zahtevo za preiskavo, pa jo zdaj preganja zdaj že nekdanja občinska oblast. Ta je namreč sama sprožila kazenski pregon, od tega pa vsaj za zdaj naj ne bi odstopila niti nova, čeprav je mariborsko tožilstvo odstopilo od pregona, ker je bila povzročena škoda neznatna.

Muršičeva je v tem času poravnala že celoten znesek računa v višini 642 evrov, ob tem pa je dodatnih tisoč evrov nakazala še v dobrodelne namene rdečemu križu.

Soobtoženi krivde ni priznal

Dinghauser je zavrnil možnost priznanja krivde, čeprav naj bi se tožena stran v primeru priznanja zadovoljila z izrekom denarne kazni. Miha Strmčnik, odvetniški kandidat iz odvetniške pisarne Kac, ki zastopa občinsko stran, je dejal, da nima mandata za sklepanje kakršnihkoli poravnalnih dogovorov. Priznal je, da je za to več možnosti v primeru Dinghauserja, kot pa Muršičeve, ki jo predobravnavni narok zdaj čaka 8. januarja. Sodnik Polegek je razpisal datum pričetka glavne obravnave, ki se bo začela 22. februarja prihodnje leto, če ne bo prej prišlo do dogovora.

Zloraba položaja in napeljevanje k ponarejanju listin

Poslanka se je v preiskavi znašla konec leta 2016, ko je za stranko kar iz ruškega občinskega proračuna naročila jopice iz flisa. Nekdanja občinska oblast pa ji za zdaj očita zlorabo položaja in napeljevanje k ponarejanju listin, saj naj bi njen soobtoženi izdal račun za nakup pisarniškega materiala in ne dejansko kupljenih flis jopic. Zaradi omenjene afere je Muršičeva odstopila tudi z mesta podpredsednice državnega zbora in občinske svetnice v Rušah, ne pa tudi kot poslanka.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice