Prebivalcem prizadetega območja kljub temu svetujejo, da se zadržujejo doma.

Uničujoč požar v skladišču podjetja Eko Plastkom je v celoti uničil stavbo, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin. Pri gašenju ognja je sodelovalo okrog 300 gasilcev, pristojne službe pa za zdaj ocenjujejo, da naj ne bi povzročil večje okoljske škode. Kljub temu pa prebivalcem svetujejo, da se zadržujejo v zaprtih prostorih, poroča STA.

Do novega požara je prišlo prav na dan, ko je državni zbor obravnaval dogajanje okoli Kemisa. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je med sejo državnega zbora dejala, da naj bi bila s penami in parafini onesnažena reka Ščavnica. Ministrica si je zvečer območje tudi ogledala.

Prve analize pokazale, da okoljske škode ni

Delavci so odvzeli vzorec vode na lokaciji ob požaru in nad njo, da so lahko naredili ustrezno primerjavo. Na srečo naj ne bi opazili poginulih rib, zato so ocenili, da ni povzročene okoljske škode v potokih.

»V bližnji potok je stekla le požarna voda, po prvih ugotovitvah po nesreči tako lahko rečemo, da ta ni povzročila okoljske škode,« je povedala Mirjana Feselj, predstavnica podjetja Drava Ptuj.

Zaradi dima, prebivalce še vedno pozivajo, da ostajajo v zaprtih prostorih

Požar je že pogašen, vendar zaradi dima, ki je šel nad mesto in bližnje kraje, ljudi zaradi meritev, preventivno pozivajo, da ostanejo v zaprtih prostorih. Prebivalci naj se izogibajo prizadetih območij dokler reševalne ekipe ne sporočijo, da je vrnitev na prizadeta območja že varna. Podrobnejši napotki so objavljeni na strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen je svetoval, da naj v primeru vidnega onesnaženja na območju požara, prebivalci onesnažene pridelke zavržejo ali pa jih pred uporabo temeljito operejo.

Podjetje Eko Plastkom se ukvarja s predelavo odpadnih nagrobnih sveč

Na vprašanje novinarjev glede škodljivosti plastike in parafina, ki sta gorela v požaru, so pojasnili, da je ta odvisna od temperatur, pri katerih gorita. V požarih se temperature razvijejo v več 1100 stopinj Celzija, pri kateri tudi dioksini in furani zgorijo.

Ljutomersko podjetje se sicer ukvarja s sortiranjem in predelavo odpadnih sveč. Podjetje je v lasti družb Finakos in Saubermacher ter nekaterih fizičnih oseb. Direktor družbe Marjan Gulič ni želel špekulirati o vzrokih požara, niti o tem, kakšna bo škoda in kakšne so posledice požara. So pa dejali, da je za podjetje to velika katastrofa.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice