*Fotografija je simbolična
Minister za zdravje Tomaž Gantar je potrdil, da so zabeležili nov smrtni primer zaradi koronavirusa.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v izjavi za javnost potrdil, da so danes zabeležili nov primer smrti bolnika okuženega z novim koronavirusom v Sloveniji. Tako se je število smrti v Sloveniji zvišalo na 2.

»Danes je prišlo do drugega primera smrti. V obeh primerih gre za osebi, ki sta bili stari okrog 90 let in s številnimi spremljajočimi obolenji, zaradi katerih so zdravniki že ocenjevali, da lahko pride do takšnega izida tudi brez okužbe s covidom. Je pa bila okužba prisotna v obeh primerih smrti,« je dejal Gantar in dodal, da bi težko trdili, da sta v obeh primerih pri nas, osebi izgubili življenje zgolj zaradi okužbe s koronavirusom.

Neuradno naj bi pri preminuli osebi šlo za oskrbovanko doma za starejše občane Metlika. Po navedbah ministra je trenutno zaradi okužbe s koronavirusom hospitaliziranih 55 oseb, kar je ena manj kot v soboto. Od teh jih je v intenzivni terapiji deset oziroma en več kot v soboto.

Gantar je še povedal, da ministrstvo pospešeno pripravlja odločbe o karanteni, do današnjega dne so jih izdali že 280. Glede kapacitet za intenzivno zdravljenje bolnikov imajo bolnišnice po načrtu (UKC LJ; UKC MB; UK Golnik; SB NM; SB CE; SB MS) na razpolago 33 postelj, kar pa se lahko po potrebi razširi na 60 postelj. Trenutno se zdravijo bolniki v treh bolnišnicah: UKC LJ, UKC MB in UK Golnik.

Nov pristop pri testiranju

V Sloveniji deluje 16 vstopnih točk za odvzem brisa, v pripravljenosti pa jih je še 14 dodatnih, če bi bilo potrebno. Po novi definiciji za prijavo in spremljanje novega koronavirusa sicer velja, da je potrebno opraviti testiranje tudi pri blagi klinični sliki, če gre za osebe starejše od 60 let, ali osebe, ki imajo visok krvni tlak, sladkorno bolezen in druge srčno-žilne, pljučne, ledvične in težje jetrne bolezni oziroma imunske pomanjkljivosti.

V kratkem bodo poskušali zagotoviti tudi, da se te ljudi umakne z delovnih mest, saj so tam možnostim okužbe izpostavljeni v večji meri, je še napovedal Gantar.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice