Na družbenem omrežju Facebook je zaokrožilo opozorilo, da na Taboru v Mariboru nekdo zastruplja pse. Ena psička je že poginila. Kako prepoznati, da je vaš ljubljenček zastrupljen in kako ravnati ob zastrupitvi?

V Mariboru je očitno na pohodu znova zastrupljevalec psov. Na Taboru pri Magdalenskem parku je nesrečna psička zaradi strupa že poginila. Obstaja nevarnost, da je nastavljenih še več strupov, zato velja biti pozoren.

Kako prepoznati, da se je vaš pes zastrupil?

Pes se lahko zastrupi z različnimi strupi, a najpogosteje gre navadno za polžji in tako imenovani podganji strup. Strupu primerni pa so tudi simptomi zastrupitve – pri polžjih (modro-zelene barve) se večinoma pojavijo nevrološki znaki, kot so tresenje, krči, slinjenje, prekomerno penjenje, driske in bruhanje, medtem ko se pri zastrupitvah s podganjim strupom (navadno gre za roza tabletke ali granule v obliki roza zrnc) pojavljajo krvavitve, pojasnjuje veterinar.

Razlika je tudi ta, da se znaki zastrupitve pri polžjem strupu pojavijo relativno hitro, že nekaj minut po zaužitju, medtem ko lahko pri podganjem traja tudi od nekaj dni do teden ali več. Vendar pa lahko prepoznamo krvavitve iz nosne votline in/ali ust, krvavo drisko, bruhanje, oslabelost, pomanjkanje energije 

Ukrepati takoj!

Oba tipa zastrupitev sta za psa življenjsko ogrožajoča. Če opazimo kateregakoli od te znakov, bodisi nevrološke (penjenje, krči, tresenje) bodisi večje krvavitve iz črevesja, je nujno potreben takojšen obisk veterinarja, kajti lastnik pri tako drastičnih znakih težko pomaga. Če pa obisk ni možen, naj lastnik poskrbi za aplikacijo kakšnega absorbenta toksinov – z aktivnim ogljem, medicinskim ogljem, silicijem ali čim podobnim, kar bi lahko izzvalo bruhanje živali. 

Pri zastrupitvah s polžjim strupom lahko pes čimprej izbruha zaužito vsebino in tako pride do čim manjše absorpcije zaužitega toksina. Takojšen obisk je smiseln tudi pri zgolj sumu zaužitega strupa, saj lahko veterinar takoj aplicira sredstvo, po katerem bo pes zaužito snov izbruhal in mu lahko s tem rešimo življenje. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice