V času dopustov je treba biti pozoren tudi, da sami ne vzbujate pozornosti pri tatovih. Objave na družabnih omrežjih lahko tatove tako rekoč povabijo v vašo prazno hišo.

Poletje je čas dopustov in večina se vsaj za nekaj dni odpravi od doma. Toda to, da na dopust odidete vi, še ne pomeni, da počivajo tudi vlomilci in tatovi. Prav nasprotno. Stanovanja in hiše, ko so lastniki na dopustu, so zelo lahka in priljubljena tarča vlomilcev. V nevarnost pa se lahko spravite tudi s povsem nedolžno objavo na družabnem omrežju.

Nogometnega zvezdnika med dopustom okradli za 450 tisoč evrov

Slabost sodobnega sveta, ko z množico neznancev delimo pravzaprav vse podrobnosti iz našega življenja je pred časom izkusil tudi sloviti angleški nogometaš John Terry. S sliko z dopusta, ki jo je objavil na družabnem omrežju Instagram je namreč v domačo hišo zvabil vlomilce, ki so ga oškodovali za kar 450.000 evrov. Čeprav se je vlom zgodil že v zimskih mesecih pa so britanski mediji podrobnosti odkrili šele sedaj, ko se je začelo sojenje.

"Čudovitih nekaj dni na smučanju z družino," je na Instagramu zapisal Terry in širnemu svetu sporočil, da je njegova londonska vila prazna. Objavo so opazili in v svojo prid izkoristili štirje moški, ki so vlomili v zvezdnikovo petmilijonsko vilo in iz nje odnesli za 450 tisoč evrov luksoznih stvari.

Tedanjemu zvezdniku Chelseja ter njegovi soprogi so odtujili dizajnerske torbice znamk Chanel, Gucci, Louis Vuitton in Yves Saint Laurent v vrednosti 140.000 evrov. Med ukradenimi predmeti je bila tudi več kot 40.000 evrov vredna torba iz kačje kože znamke Hermes in podpisani prvi izvodi knjig o Harryju Potterju v vrednosti več kot 20.000 evrov. Prav tako so ukradli skoraj 40.000 evrov gotovine, 68.000 evrov vreden prstan in enega od pokalov.

Vlome v teh dneh obravnavali tudi v Mariboru

Mariborski in ptujski policisti so ta teden obravnavali več vlomov v stanovanjske prostore v času odsotnosti. Nepridipravi so pokradli zlatnino, televizor, prenosnik in celo motoristično opremo. V večini primerov so vlomi izvršeni skozi stranska vrata, kar nakazuje, da je tudi tem potrebno posvečati pozornost pri odhodu od doma.

Neznani storilec je med 23. in 26. julijem skozi balkonska vrata spalnice vlomil v stanovanjsko hišo na Ormoški cesti na Ptuju. V hiši je našel in odtujil več različnih kosov zlatnine. Lastnike je pri tem oškodoval za okoli 5.000 evrov.  Na Dobravi v Miklavžu na Dravskem polju pa je neznani storilec med 19. in 26. julijem skozi stranska vrata vlomil v stanovanjsko hišo in iz hiše odtujil LCD televizor, gorsko kolo, prenosni računalnik in celo motoristično čelado ter kombinezon. Materialna škoda znaša okoli 5.000 evrov.

Pazite, da ne razkrijete preveč

Domovanja so vsekakor veliko bolj privabljiva za vlomilce, ko so ti trdno prepričani, da jih pri vlomu ne bo nihče zmotil. Zato je treba biti pozoren, da z objavami na družabnih omrežjih ne razkrivate preveč podrobnosti iz vašega življenja, saj vas lahko to drago stane. Včasih pa niti objava slike ni potrebna, da bi potencialni nepridipravi odkrili vašo lokacijo in s tem ugotovili ali ste doma, ali ne. Večina najbolj priljubljenih aplikacij namreč vsebuje možnost, ki prikazuje točno določeno vašo lokacijo, kjer se nahajate.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice