Policija je predstavila svoje delo v prvem polletju letošnjega leta in tudi Policijski upravi Maribor dela, kot kaže, ni manjkalo. Mariborska policijska uprava je med najbolj obremenjenimi s kaznivimi dejanji zoper življenje in telo.

Policijska uprava Maribor od državnega povprečja med drugim odstopa pri odstotku preiskanosti kaznivih dejanj. Ta je namreč na ravni Slovenije bila 52,2-odstotna, medtem ko se mariborska policijska uprava z 49 odstotki uvršča med zadnje tri policijske uprave v državi. Najvišjo, kar 83,2-odstotno preiskanost kaznivih dejanj je imela Policijska uprava Murska Sobota.

Manj kaznivih dejanj kot v istem obdobju lani

Pri deležu kaznivih dejanj, ki jih policija odkrije sama, Policijska uprava Maribor zaseda šesto mesto v državi. Pri nas je delež 12,8-odstoten, na ravni države pa povprečje znaša 14,5 odstotka. 

Na območju Maribora so možje v modrem v prvem polletju 2019 sicer zabeležili 156 kaznivih dejanj manj kot lani; zvrstilo se jih je 3.312, kar je, pričakovano, drugo najvišje število v državi – takoj za Policijsko upravo Ljubljana.

Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019

Kršitve na področju javnega reda upadajo

Na področju javnega reda ter zagotavljanja splošne varnosti ljudi in premoženja je mariborska policija v prvih šestih mesecih letošnjega leta obravnavala 2.863 kršitev predpisov o javnem redu, 1.343 kršitev Zakona o varstvu javnega reda in miru ter 1.520 kršitev drugih predpisov o javnem redu. O več tovrstnih kršitvah poročajo le ljubljanski policisti. 

Je pa v zadnjih devetih letih opazen trend upadanja omenjenih kršitev na ravni celotne države.

Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019

Manj prometnih nesreč in mrtvih na cestah

Na področju varnosti v cestnem prometu so v Policijski upravi Maribor obravnavali 25.904 kršitev, ugotovljenih pri nadzoru cestnega prometa, kar je 3.121 več kot v istem obdobju lani. 

Prav tako so mariborski policisti v prvem letošnjem polletju zabeležili 1.701 prometnih nesreč, kar je 150 manj kot v lanskem obdobju. Nižje je tudi število umrlih v prometnih nesrečah, ki je z lanskih deset upadlo na šest.

Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019
Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019
Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019

Mariborski policisti drugi najhitrejši v Sloveniji

Ob 40.588 klicih na številko 113 so policisti na območju Maribora, podobno kot lani, zabeležili 15.373 interventnih dogodkov. 

Štajerski policisti se, kot kaže, lahko pohvalijo predvsem s kratkim reakcijskim časom, saj se Policijska uprava Maribor z devetimi minutami in šestinpetdesetimi sekundami uvršča na drugo mesto v državi, takoj za Policijsko upravo Celje z devetimi minutami in dvaindvajsetimi sekundami.

Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019

Po prisilnih sredstvih so možje postave pri svojem delu v naših krajih bili primorani poseči 491-krat, a se v nobenem primeru niso poslužili palice, službenih psov ali opozorilnih strelov. 

Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019

Območje PU Maribor med najbolj obremenjenimi s kaznivimi dejanji zoper življenje in telo

Na področju kaznivih dejanj so policisti na ravni države v prvem polletju 2019 obravnavali največ tatvin (7.678), velikih tatvin (4.674), poškodovanj tujih stvari (1.617), goljufij (1.309) in ponarejanj listin (840). Pri kaznivih dejanjih zoper življenje in telo so obravnavali 10 ubojev in 5 umorov, kar je manj kot v primerljivem obdobju lani (17 ubojev in 10 umorov). 

Policijska uprava Maribor po podatkih iz leta 2018 sicer spada med tri s kaznivimi dejanji zoper življenje in telo najbolj obremenjena območja v Sloveniji.

Lani, denimo, smo tovrstnih primerov našteli 97 na 100.000 prebivalcev, kar je le 10 manj kot v prvouvrščenih Policijske uprave Murska Sobota in Policijske uprave Novo mesto.

Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019
Vir: Pregled dela policije za prvo polletje 2019

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Manj kaznivih dejanj kot v istem obdobju lani........ni manj kaznivih dejanj , manj ljudje kličejo policijo ,ker vedo da je to pljunek v Dravo ! Kdo pa še zaupa policiji ?

Starejše novice