Z odpravo pripora se je ponovila zgodba s prejšnje obravnave.

Sojenje Dejanu Žnidariču, Tadeju Savcu, Tihomirju Ruganiju, Kazimirju Velikemu, Bojanu Vukiću, Jaki Vigele, Matjažu Družovcu in Radomirju Drašku, ki naj bi bili po prepričanju specializiranega državnega tožilstva vpleteni v kriminalno združbo, je v sklepni fazi.

In če je sodišče na prejšnji obravnavi ugodilo odvetnikoma Velikega in Ruganija ter obema odpravilo pripor, se je tokrat zgodba ponovila.

Priporni razlogi po 2 letih in 5 mesecih niso več utemeljeni

Sodišče je najprej odločilo, da delno ugodi zahtevam zagovornikov Žnidariča in Savca po izločitvi nekaterih dokazov, zato sta odvetnika v nadaljevanju poskušala še z odpravo pripora. Svoj predlog sta utemeljila tudi z načelom sorazmernosti, kar pomeni, da četudi bi bil kdo od njunih klientov obsojen, je predvidena kazen v časovnih okvirjih, ki sta ga že preživela v priporu, ta pa se tako šteje v izrečeno kazen. Okrožna sodnica Vanja Verdel Kokol ju je, prav tako pa tudi obtožena, po nekaj več kot polurni prekinitvi razveselila.

Sodišče je odločilo, da priporni razlogi po 2 letih in 5 mesecih zoper njiju niso več utemeljeni.

Savčeva zagovornica je takšno odločitev pričakovala

Kot je po sojenju povedala Savčeva zagovornica Maja Vogrin, je takšno odločitev sodišča pričakovala. »Glede na to, da so bili izločeni dokazi, ki so bili za mojo stranko na neki način obremenilni, je bila odločitev o odpravi pripora logična. Tudi zato, ker bi ju sodišče moralo 25. novembra izpustiti na prostost, če do takrat ne bi izreklo sodbe,« je pojasnila Vogrinova. Sodišče mora namreč dve leti po vložitvi obtožnice izreči sodbo, v nasprotnem primeru je treba odpraviti pripor.

»Kaj to pomeni za naprej, je odvisno od tožilstva. To bo najverjetneje dokaze, ki so bili izločeni, poskušalo zamenjati s kakšnimi drugimi, ki zaenkrat še niso v spisu in z njimi razpolaga policija,« je dejala odvetnica Dejana Savca.

Najbolj priljubljena sintetična droga je bila »sladoled«

Obtoženi, tako je zapisano v obtožnici, so več let vodili dobičkonosno mednarodno spletno trgovino, prvoobtožena, Mariborčan Žnidarič in Lenartčan Savec, pa sta s preprodajo več kot pol tone sintetičnih drog zaslužila nekaj manj kot milijon evrov. Kriminalisti iz Maribora in Avstrije so jim stopili na prste pred nekaj več kot dvema letoma in četverica je po aretacijah pristala v priporu. Žnidarič in Savec naj bi snovi kupovala na Nizozemskem in Madžarskem in posle izvajala prek podjetij, ki so bila registrirana v davčnih oazah, ter z dobljenim denarjem kupovala nepremičnine. Sledljivost denarja, je prepričano tožilstvo, sta poskušala prikriti z nakazovanjem na več bančnih računov.

Pred zaključnimi besedami bo sodišče v nadaljevanju sodnega postopka, v katerem so zoper vse štiri obtožene odpravili pripor, zaslišalo dva kriminalista, čakajo pa še na policijsko dokumentacijo nizozemskih varnostnih organov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice