Nacionalni preiskovalni urad je v kriminalistični preiskavi ugotovil najmanj 14 milijonov evrov premoženjske koristi, pridobljene z izkoriščanjem prostitucije.

V preteklih dneh so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj s policisti in kriminalisti več policijskih uprav opravili vrsto preiskovalnih aktivnosti s ciljem utemeljevanja sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Hudodelsko združbo vodila Mariborčana

Nacionalni preiskovalni urad je od septembra 2017 na podlagi usmerjanja Specializiranega državnega tožilstva Repiblike Slovenije vodil zelo zahtevno kriminalistično preiskavo, v kateri so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Z dolgotrajno preiskavo so preiskovalci uspeli potrditi, da gre za hudodelsko združbo z najmanj 14 identificiranimi člani, ki sta jo vodila slovenska državljana, 50- in 35-letna osumljenca, oba z območja Maribora.

V hudodelski združbi so bile vloge točno določene in tudi hierarhično razporejene, razkrivajo.

Hudodelska združba je po ugotovitvah Nacionalnega preiskovalnega urada organizirala izkoriščanje prostitucije pod pretvezo izvajanja gospodarske dejavnosti posebej za to ustanovljene gospodarske družbe. Na območju Nove gorice so v ta namen obnovili in uredili prostore, ki so jih sicer oglaševali kot savna klub, spa in wellness s pridihom erotičnih vsebin, dejansko pa so v teh prostorih prikrito izkoriščali prostitucijo.

V prostore so lahko prosto, s plačilom vstopnine v znesku od 60 do 85 evrov, vstopali moški. Osebe ženskega spola, žrtve, pa so lahko vstopale le, če so nudile spolne usluge, za kar so morale predhodno preko spletne strani opraviti rezervacijo.

Na ta način so osumljenci ves čas nadzorovali število oseb, ki so morale nuditi spolne usluge, prav tako pa so te osebe morale plačati vstopnino v znesku 70 evrov.

V prostoru se je prostitucija izvrševala pod nadzorom in po pravilih, ki so jih postavili osumljenci. Osumljenci so tudi določili cene spolnih uslug, ki so za vse veljale enako. V kolikor se teh pravil žrtve niso držale, so jim prepovedali nadaljnji vstop v prostore.

S takimi pravili so osumljenci nad žrtvami vzpostavili odnos popolne podrejenosti in poslušnosti, na prostitucijo pa so dekleta pristala zaradi svoje ekonomske situacije, saj so v tem videle edino možno rešitev za preživljanje, zaradi česar so bile v podrejenem in odvisnem položaju, navajajo.

Spolne usluge nudilo preko 300 oseb

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so ugotovili, da so osumljenci izkoriščali prostitucijo od avgusta leta 2014, to je od otvoritve prostorov naprej, in da je spolne usluge v teh prostorih nudilo preko 300 oseb. Gospodarska družba s sedežem iz Maribora je na ta način pridobila najmanj 14 milijonov evrov premoženjske koristi.

Z zbranimi obvestili in dokazi so preiskovalci pridobili sodne odredbe, da se pri osumljencih zaradi suma storitve omenjenih kaznivih dejanj opravijo osebne in hišne preiskave. Na podlagi sodnih odredb so na območju policijskih uprav Nova Gorica in Maribor opravili skupaj 42 preiskav, od tega 5 osebnih preiskav, 10 preiskav osebnih vozil, 10 preiskav zasebnih prostorov in 17 preiskav poslovnih prostorov različnih gospodarskih subjektov, kjer so iskali dokaze o kaznivih dejanjih.

V operativnih aktivnostih je sodelovalo 59 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 85 kriminalistov in policistov policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Nova Gorica in Koper.

Preiskava zelo zahtevna zaradi dobre organiziranosti osumljencev

Pri izvedbi odrejenih osebnih in hišnih preiskav je bila odvzeta prostost osmim osumljencem, v policijskem pridržanju je ostalo šest osumljencev. Omenjene osumljence bodo danes s kazensko ovadbo privedli k pristojnemu preiskovalnemu sodniku zaradi suma storitve enajstih kaznivih dejanj.

Kriminalistična preiskava je bila po besedah preiskovalcev zelo zahtevna. Osumljenci so bili namreč zelo dobro organizirani in zelo dosledni pri skrivanju izkoriščanja prostitucije: »Veliko truda in denarja so vložili v prikazovanje, da gre za izvajanje zakonite gospodarske dejavnosti, zato je bilo zbiranje dokazov zelo oteženo. Poleg tega pa gre za primer, ko je bila pridobljena velika premoženjska korist in je bilo treba v preiskavi analizirati celoten bančni promet gospodarske družbe od leta 2014, ki je obsegal izjemno veliko število denarnih transakcij.«

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Legalizirati prostitucijo, zraven bi država pobirala še davek !

Starejše novice