Policist, ki ga je aretiral, je potrdil, da se obtoženi ni upiral, ampak je samo dvignil roki in pokazal na odloženo orožje.

V nadaljevanju ponovljenega sojenja Senadu Softiću, ki ga tožilstvo bremeni umora in povzročitve splošne nevarnosti na Titovi cesti v Mariboru pred dvema letoma, so danes na mariborskem okrožnem sodišču med drugim zaslišali moškega, ki je ob dogodku poklical policijo, tri policiste in prijateljico nekdanje žene obtoženega, poroča STA.

Vse so v tem primeru zaslišali že v fazi preiskave. Prvi je pričal moški, ki je delal v pisarni v bližini kraja streljanja. Kot je dejal, je bila pri njem takrat punca, saj je bil čas malice, in ko sta zunaj slišala prvi strel, sta menila, da gre za hrup z bližnjega gradbišča. Ko je pogledal skozi okno, pa je slišal nove strele in je poklical policijo.

Potrdil je, da je bila v tistem trenutku v križišču, od koder je bilo slišati strele, velika gneča, saj je bila prometna konica. Po njegovih besedah je bilo na pločnikih tudi nekaj pešcev. Podobno je povedala njegova punca, ki so jo danes prav tako zaslišali kot pričo. Po njenih besedah se je vse odvijalo zelo hitro, razen prihoda policistov, ki so po njenih ocenah prišli na kraj dogodka šele 13 minut po njihovem klicu.

Voznik avtomobila, ki je stal v koloni na križišču pred vozilom ustreljenega, je povedal, da je med čakanjem na zavijanje levo naenkrat slišal za seboj strele, zato se je najprej skril za svoj avto, nato pa pobegnil v bližnjo stavbo, kjer je počakal na prihod policistov.

Vsi trije policisti, ki so danes pričali, so prišli na kraj dogodka, ko je strelec že stal na pločniku in odložil svoje orožje na polico bližnje stavbe. Policist, ki ga je aretiral, je potrdil, da se Softić ni upiral, ampak je samo dvignil roki in pokazal na odloženo orožje.

Kot priča je danes nastopila še prijateljica nekdanje Softićeve žene, s katero pa je prekinila stike pred tremi leti, ko se je ta s hčerama zatekla v varno hišo. Kot je dejala, se je obtoženčeva žena večkrat pritoževala zaradi njegovega obnašanja. 

»Vedno, ko sva govorili, je jokala, da ji mož grozi, da se ga boji in da ne ve, kaj naj naredi. Sama ji pri tem nisem znala svetovati,« je po poročanju STA povedala priča.

Sama na lastne oči ni nikoli videla, da bi bil Softić nasilen, a se ga je vseeno bala. Sodnica je prebrala še njeno pričanje iz faze preiskave, nakar je obtoženi Softić dejal, da priča ne govori resnice. Ženska je njegove trditve zanikala in ponovila, da je povedala le resnico.

Ponovljeno sojenje se bo nadaljevalo v četrtek z drugimi pričami, med drugim naj bi pričal bratranec obtoženega.

Softiću sodijo znova, ker je višje sodišče razveljavilo obsodilno sodbo, s katero mu je bilo februarja letos izrečenih 26 let zapora. Po ocenah višjih sodnikov bi moralo prvostopenjsko sodišče svoj sklep o že sprejetem priznanju krivde obtoženega preklicati, dokaze, ki jih je izvajalo v okviru naroka za izrek kazenske sankcije, pa bi moralo presojati na glavni obravnavi.

Softić je že na predobravnavnem naroku priznal, da je sredi križišča ustrelil Rada Mitrovića, katerega je sumil prijateljevanja z ženo. A se je narok za izrek kazenske sankcije močno razvlekel, saj je obramba poskušala dokazati, da obtoženi ni tako nasilen, kot mu očita tožilstvo.

Tožilstvo na ponovljenem sojenju vztraja pri očitkih Softiču o umoru in povzročitvi splošne nevarnosti. Obtoženi je namreč 4. oktobra 2017 sredi dne zapeljal za avtomobilom, v katerem so bili Mitrović in njegova sodelavca. Ko so ustavili pri rdeči luči, je Softić stopil do njih z dvema pištolama, razbil steklo in izstrelil 28 nabojev, pri tem pa Mitrovića ustrelil v glavo, zato je ta na kraju umrl.

Med streljanjem je enega od sopotnikov zadel v roko, eden od izstrelkov pa je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice