Vir: Policija.si
Končana je več mesecev trajajoča kriminalistična preiskava, kjer so policisti spremljali hudodelske družbe vpete v organizirano preprodajo prepovedanih drog.

Spomnimo, pred kratkim smo poročali o aktivnostih Policijske uprave Murska Sobota, ki je v sodelovanju s Policijsko upravo Maribor, Celje in Ljubljana opravljala hišne preiskave na območju teh štirih policijskih uprav v povezavi s storitvijo več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. 

Kriminalisti so skozi izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov kakor tudi na podlagi izvedenih klasičnih policijskih ukrepov za vse navedene osumljence ugotovili, da so bili organizirani v tri manjše hudodelske združbe, med katerimi je ena združba delovala neodvisno od drugih dveh, medtem ko sta bili drugi dve združbi povezani, saj so se posamezni osumljenci med sabo poznali. Posamezni osumljenci so si pri izvrševanju omenjenih kaznivih dejanj organizirali mrežo prekupčevalcev in posrednikov. Osumljeni so za izvrševanje kaznivih dejanj imeli točno razdeljene vloge, prav tako pa je bila razvidna hiarhija združbe.

Drogo so preprodajali tudi v srednješolskih centrih

Vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Policijske uprave Murska Sobota Roman Medik je predstavil ugotovitve kriminalistične preiskave.

»Policija je več mesecev spremljala skupino posameznikov, organiziranih v tri hudodelske družbe, od tega sta bili dve med sabo povezani, ki so osumljeni storitve 74 kaznivih dejanj na področju neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Kazniva dejanja so se delala dolgoročno in kontinuirano, ustvarjena je bila tudi mreža prekupčevalcev. Policija je na območju štirih policijskih uprav opravila deset hišnih preiskav, v katerih je zasegla 759 gramov heroina, 35 gramov kokaina, 220 gramov konopljine smole in 5,3 kilograma konoplje. Vrednost zaseženega znaša v preprodaji 60 tisoč evrov. V Pomurju stane en gram kokaina od 70 do 100 evrov. Skupaj je osumljenih 21 slovenskih državljanov, osmim osebam je bila odvzeta prostost. Vsi so bili že v preteklosti obravnavani. Preprodaja prepovedanih drog se je vršila v urbanih naseljih, v srednješolskih centrih, na avtobusnih in železniških postajah. Zoper vseh osem je sodnik odredil pripor, grozi jim zaporna kazen od enega do deset let,« je pojasnil Medik.

Vrednost omenjene količine prepovedane droge v ulični preprodaji znaša okrog 60.000 evrov.

Organizirani hudodelski združbi sta delovali dolgoročno in dobro organizirano ter kontinuirano izvrševali kazniva dejanja s področja trgovanja s prepovedanimi drogami. V navedenem obdobju so kriminalisti osumljenim uspeli dokazati storitev 74 kaznivih dejanj in izvesti 15 zasegov prepovedane droge.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac. (nepreverjen)

Bravo

Starejše novice