Devetim odvzeli prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Bojan Rous je predstavil potek kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog, ki so potekale ta ponedeljek na več policijskih upravah po Sloveniji, tudi na območju Maribora.

Storjenih preko 120 kaznivih dejanj

Kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so od januarja preiskovali več kaznivih dejanj neupravičene  proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Dve organizirani hudodelski združbi sta delovali dolgoročno in dobro organizirano, ter kontinuirano  izvrševali kazniva dejanja s področja trgovanja s prepovedanimi drogami. V tem obdobju je bilo storjenih preko 120 kaznivih dejanj s področja preprodaje prepovedanih drog. Organizacija preprodaje je potekala od štirih večjih dobaviteljev, preko dveh organizatorjev preprodaje na drobno do več uličnih preprodajalcev. Skupaj je bilo osumljenih trinajst oseb, starih od 30 do 61 let.

Devetim osumljenim odvzeta prostost

V ponedeljek je bilo s pomočjo kriminalistov in policistov iz Policijske uprave Maribor, Celje, Ljubljana in Koper opravljenih sedem hišnih preiskav na območju Upravnih enot Ljutomer, Ptuj, Ljubljana in Koper.

Devetim osumljenim je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja  neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.

Dan pozneje, torej v torek bili privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vseh devet odredil pripor. Večino osumljenih je bilo že predkaznovano za istovrstna kazniva dejanja. 

V času preiskovanja, vključno s hišnimi preiskavami je bilo zasežene okrog 455 gramov heroina. Policija meni, da so utemeljeno osumljenim dokazali preprodajo heroina za 2970 gramov. Vrednost dokazane  prepovedane droge pri prodaji na drobno znaša okrog 125 tisoč evrov. 

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let. Za  kvalificirano obliko po tretjem odstavku storjeno v hudodelski združbi pa je predpisana kazen zapora od 5 do 15 let

Policisti poudarjajo, da je heroin izredno družbeno nevaren, tako primarno, se pravi hitra fizična in psihična odvisnost, kot tudi tercialno, uživalci z izvrševanjem premoženjskih kaznivih dejanj pridejo do sredstev za nakup prepovedane droge. Nakup enega grama heroina na drobno stane do 50 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice