Pretekli konec tedna je Maribor zaznamovala najdba kar dveh bomb, a v zadnjih letih na Štajerskem to nista osamljena primera.

V bližini vurberškega gradu so v juliju 2017 našli neeksplodirano ameriško letalsko bombo, ki bi lahko imela tragične posledice za najditelja.

Zaradi 250 kilogramov težke bombe, ki jo je odkril občan, so takrat zaprli širše območje vurberškega gradu, prav tako pa so evakuirali tudi družino, ki je bombo odkrila.

Sredstvo je bilo zelo nevarno, njeno uničenje pa zelo kompleksno. Po besedah Igorja Boha je šlo za eno najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije.

Spomnimo. V bližini gradu Vurberk je 41-letni domačin s sinom iskal zaklad. Namesto zaklada sta naletela na bombo. Slednjo je 41-letnik dvignil kar z dvigalko za avto, da bi jo imela doma za okras.

Izkazalo se je, da gre za zelo nevarno neeksplodirano ameriško letalsko bombo, domačin pa je imel veliko srečo, da se ni aktivirala. Prav vsak tresljaj lahko namreč povzroči eksplozijo te bombe, podobna eksplozija pa je v Nemčiji terjala tri smrtne žrtve in 13 ranjenih.

Bombni tehnik nalogo opravil brez zaščitne obleke

Eden izmed dveh bombnih tehnikov, ki je bil pred deaktivacijo zadnji pri bombi, je Bojan Kopač, predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Nalogo je takrat opravil brez zaščitne obleke, saj je ta učinkovita le pri količini eksploziva do enega kilograma. 

»Tukaj pa imamo od 115 do 120 kilogramov eksploziva in tukaj nič ne pomaga. Proces pa je zelo hiter, če do tega pride, tako da se ne zavedaš,« je povedal Kopač.

Evakuacija skoraj 500 ljudi

Ker je uničenje bombe izjemno tvegan varnostni dogodek, je v Vurberku potekala evakuacija v okolici bombe. Začasno so umaknili 400 prebivalcev iz 120-ih hiš v Vurberku in 65 prebivalcev iz 30-ih hiš v Krčevini. Med evakuacijo in po njej so bile zaprte vse okoliške ceste. Zaprt je bil tudi zračni prostor od same točke uničenja v dvokilometrskem krogu in v višini 2500 metrov nad bombo.

Bombnim tehnikom je v Vurberku uspelo odstraniti zadnji del bombe in zgolj detonirati vžigalnik, ne pa tudi celotnega eksploziva v bombi. Eksplozija vžigalnega mehanizma se je slišala kot pok, povzročena eksplozija je imela po ocenah moč manjše ročne bombe.

Tako je potekala deaktivacija bombe

Strokovnjaka za neeksplodirana ubojna sredstva sta najprej na zadek bombe namestila usmerjeni eksploziv, ki naj bi odrezal sprožilni mehanizem od eksploziva v bombi, nato sta se umaknila. Od tu naprej so deaktiviranje upravljali na daljavo. S posebnim sistemom vlečnice so bombo premaknili od stanovanjske hiše najditelja za 30 metrov do mesta deaktivacije oziroma do jame, ki z varovalnim nasipom v globino meri 7 metrov in pol.

Bombnim tehnikom je v Vurberku uspelo odstraniti zadnji del bombe in zgolj detonirati vžigalnik, ne pa tudi celotnega eksploziva v bombi. 

Na zadek bombe so namestili usmerjeni eksploziv, ki je odrezal sprožilni mehanizem od eksploziva v bombi. Od tu naprej so deaktiviranje upravljali na daljavo. S posebnim sistemom vlečnice so bombo premaknili od stanovanjske hiše najditelja za 30 metrov do mesta deaktivacije oziroma do jame, ki z varovalnim nasipom v globino meri 7 metrov in pol.

Eksploziv v bombi na uničenje

Strokovnjaki so pravilno predvidevali, da je eksploziv v bombi TNT. »Eksploziv je ta svetlo rjavkasta trdna snov, ki jo lahko vidite v detonirani bombi: »Delno ga je razmetalo ven. Večina pa ga je ostala notri. Gre za liti TNT, vlivajo ga v bombo v tekoči obliki in potem se on strdi. Zleda pa tako kot kamen, v naravi ga skoraj ne morete ločiti od nekega kamna,« pojasnjuje Kopač in dodaja, da je eksploziv namenjen na uničenje:

»Ta eksploziv, ki je notri bomo pobrali in ga odpeljali v skladišče, ob prvem uničenju bo tudi šlo v zrak.« 

V zvezi z najdbama neeksplodiranih ubojnih sredstev iz 2. svetovne vojne na gradbiščih med Pobreško in Titovo cesto v Mariboru ter pri železniškem mostu bo več znanega na izjavi za medije na sedežu Gasilske brigade Maribor ob 11.45.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice