Anton Mohorko je priznal krivdo za napad z nožem na 51-letnega prijatelja letos julija. Pogodil se je za sedem let zaporne kazni.

Zaradi zdravstvenih težav se je nekoliko zavlekel predobravnavni narok za 62-letnega Antona Mohorka iz Kidričevega, ki je med julijskim prepirom v svojem stanovanju zabodel prijatelja, 51-letnega Branka Unuka iz Ptuja.

Krivdo je sicer priznal, saj se je s tožilstvom pogodil za sedem let zapora, vendar se je zapletalo pri njegovem spominu.

Sodnica Marjana Kosi mu je namreč večkrat ponovila vprašanje, ali je sporazum podpisal prostovoljno in želen odgovor, da ga v to ni nihče prisil, dobila šele po peti ponovitvi vprašanja dobila njegov odgovor. »Takrat sem vedel, zdaj pa sem že pozabil,« ji je odgovarjal in se naposled vendarle spomnil podpisa sporazuma.

V čas prestajanja kazni je vštet tudi čas trajanja pripora

Obtožnica, ki jo je spisala ptujska okrožna tožilka Klementina Prejac, mu očita, da je Mohorko 23. julija, nekaj pred polnočjo zaradi zmanjšane prištevnosti zaradi kroničnega možganskega organskega psihosindroma in akutnega alkoholnega opoja v stanovanju v blokovskem naselju poskusil vzeti Unuku.

Oškodovanec naj bi v ta blok zahajal pogosto, saj je v istem hodniku imela vhod v stanovanje tudi njegova mati. Obiskoval naj bi jo zaradi tega, ker mu je kuhala kosilo, a se je pogosto zalomilo, ker mu ni dovolila, da bi v njenem stanovanju lahko kadil in pil alkohol, medtem ko je pri osumljenem to lahko.

Usodne noči naj bi se najprej sprla, Mohorko pa naj bi kasneje Unuka z veliko silo in močnim zamahom zabodel s 13,5-centimetrskim kuhinjskim nožem. Utrpel je rano v predelu srca. Zaradi pravočasne zdravstvene pomoči je po mnenju tožilstva dejanje ostalo zgolj pri poskusu uboja, s tem pa je storil kaznivo dejanje poskusa uboja, za katero je zagrožena kazen do 5 do 15 let zapora. Mohorko se je s tožilstvom pogodil za sedem let, v čas prestajanja kazni pa je vštet tudi čas trajanja pripora, v katerem je 24. julija.

Novo kaznivo dejanje storil v preizkusni dobi

Tožilka je pri odmeri višine kazni, kot je dejala, upoštevala tako oteževalne kot olajševalne okoliščine. Med slednje je uvrstila njegovo starost, njegovo šibko zdravstveno stanje in obžalovanje kaznivega dejanja, pa tudi, da je dejanje izvršil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.  Kot oteževalne okoliščine je omenil naravo in težo kaznivega dejanja, ter da je Mohorko novo kaznivo dejanje storil v preizkusni dobi, saj je februarja letos bil pravnomočno obsojen na pogojno kazen zaradi kaznivega dejanja grožnje.

»Saj se bova kdaj spet dobila in spila kaki deci«

Obtoženi je dejanje na sodišču, kamor je prišel tudi oškodovani Unuk, obžaloval. »Seveda mi je žal, kar sem naredil. Komu ne bi bilo,« je dejal in na vprašanje sodnice, ali se bo Unuku opravičil, odgovoril: »Zdaj se mu ne bom. Sem se mu večkrat želel v preteklosti in me ni želel poslušati. »Saj se bova kdaj spet dobila in spila kaki deci. Mu bom takrat rekel,« je dodal. Je pa Unuk vložil premoženjskopravni zahtevek v višini 200.000 evrov, saj ima od tega dne naprej številne zdravstvene težave.

»Poškodovano je bilo srce, izgubil sem veliko krvi, prizadete imam tudi druge organe. Imam hude bolečine, zaradi vrtoglavice tudi težave pri hoji in gibljivosti,« je pojasnil sodišču, a sta ga tako sodnica kot obtoženčeva zagovornica Metka Matjašič Šerdoner povprašali po medicinski dokumentaciji. Ker Unuk ni zahtevka pripravil tudi vsebinsko, a ga je sodišče po razglasitvi sodbe z odškodninskim zahtevkom napotila na pravdo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice