Minuli torek je v reki Soči pri Solkanu prišlo do utopitve 10-letnega dečka. Zdaj sta se z javnim pismom odzvala starša dečka, ki sta  kritična do ravnanj pristojnih.

Starša sta v pismu zapisala, da pri nesreči nista bila prisotna in, da so jo pristojni o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku.  Kot sta zapisala v pismu, so njuni trije sinovi, stari šest, deset in dvanajst let, preživljali počitnice pri starih starših, onadva pa sta z najmlajšim sinom bila doma v Ljubljani. 
V pismu sta kritična do ravnanj pristojnih.

STA piše, da so na PU Nova Gorica pojasnili, da je do poznega obveščanja staršev prišlo zaradi tega, ker so postopki iskanja, oživljanja in ugotavljanja identitete trajali dlje časa. Postopke ravnanja v primeru smrti določa pravilnik o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe, še piše STA.

Nista mogla stopiti v stik z otrokoma

Sinova, ki sta bila prisotna na kraju nesreče in sta nesrečo videla, sta že takoj po nesreči prosila prisotne, naj pokličejo starše, vendar prisotni policist in delavke centra za socialno delo tega kljub prošnjam niso storili, opozarjata starša. Tudi, ko sta izvedela za nesrečo, nista mogla stopiti v stik z otrokoma in starimi starši.

STA še poroča, da so glede tega na PU Nova Gorica pojasnili, da je bila otrokom in odraslim osebam na kraju dogodka preko uslužbencev Centra za socialno delo Severna Primorska zagotovljena psihosocialna pomoč. 

Ponesrečenega otroka nista videla

V odzivu na pismo staršev so v CSD Severna Primorska izpostavili, da so strokovne delavke centra ravnale po navodilih policije in nudile psihološko oporo sorojencema pogrešanega dečka in starim staršem, ki so bili v veliki stiski in šoku. Dve strokovni delavki sta ostali z družino vse do prihoda staršev, ki sta želela takoj videti tudi ponesrečenega sina. Delavki sta jima na podlagi informacije policije povedali, da so otroka peljali v šempetrsko bolnišnico. Vendar tam ni bilo dežurnega patologa, zato so dečka odpeljali neposredno v Ljubljano na Inštitut za sodno medicino, še piše STA.

Od sina sta se poslovila šele dan po nesreči

Znova se je zapletlo tudi na inštitutu in na Žalah, kjer sta si starša šele po nekaj ostrih besedah izborila, da sta se od sina lahko poslovila dan po dogodku. Birokratski mlin bi jima to omogočil šele dan kasneje, torej tretji dan po nesreči.  "Dogodek je za naju izjemno tragičen, grozljiv in ga še vedno ne moreva razumeti, kaj šele sprejeti, zato nama je toliko bolj nerazumljivo, kako so se stvari odvijale na tak način, in namesto, da bi nam vsi organi nudili pomoč, so nama in sinovoma na vsakem koraku povzročali nove in nove težave in dodatne bolečine," sta zapisala.
 
Starša sta kritična tudi do ureditve občinskega kopališča v Solkanu. Na policiji so glede tega pojasnili, da območje kopalnih voda ureja uredba o upravljanju kakovosti kopalnih voda. Sicer pa novogoriški kriminalisti v zvezi s tragičnim dogodkom še dodatno zbirajo obvestila in bodo po zaključeni preiskavi o vseh okoliščinah obvestili okrožno državno tožilstvo, še poroča STA.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žalostno (nepreverjen)

Je kakšen poseben razlog, zakaj nista stara starša sama takoj poklicala starše?
Starša čutita bolečino in zdaj iščeta krivce kjer jih ni. Ljudje so ravnali, kakor so morali.

Konion (nepreverjen)

Kaj ti bluzi?
Preberi članek se enkrat in potem ,če ne kapiras utihni!!!

Starejše novice