Foto: STA
Ponovljeno sojenje Alexandru Žlendru za napeljevanje k trojnemu umoru v Srbiji se bo znova nadaljevalo januarja.

Na okrožnem sodišču bi se moralo nadaljevati ponovljeno sojenje Alexandru Žlendru, ki je obtožen napeljevanja k trojnemu umoru leta 1993 v Srbiji, vendar so tamkajšnji policisti, kot je pojasnila sodnica Andreja Lukeš, naleteli na težave pri iskanju prič.

Sodnica nadaljevala z branjem listin v spisu

Sodišče je preko videokonference želelo zaslišati dve priči iz Srbije, ki ju je predlagala obramba obtoženega, a ti več ne živita na naslovu, kjer sta prijavljeni, in ju tudi policistom zaenkrat še ni uspelo najti. 

Sodnica Lukeševa je zato ponovno nadaljevala z branjem listin v spisu in po nekaj več kot uri trajajoči sodni obravnavi, nadaljevanje sojenja razpisala za 24. januar prihodnje leto.

Obramba vztraja pri zaslišanju prič iz Srbije

Obramba obtoženega, ki ga je tokrat zastopal odvetnik Franc Košar, še naprej vztraja pri zaslišanju omenjenih prič iz Srbije. 

»Ena od teh prič, in sicer Miloš Bjelica, je namreč mojega klienta na zaslišanju v Srbiji v uradnem zaznamku razbremenila, zato si nadvse prizadevamo, da bi vendarle prišlo do neposrednega zaslišanja. Upam, da ga bodo uspeli najti že do naslednje sodne obravnave,« je poudaril Košar.

Motiv za umor naj bi dolg v višini 250.000 nemških mark

Sicer pa naj bi Žlender, tako mu očita okrajni državni tožilec Simon Grahornik, pred 25 leti v Beogradu napeljal Radovana Joksića k trojnemu umoru. 9. oktobra 1993 so tedaj pod Joksićevimi streli v stanovanju v Fruškogorski ulici umrli 37-letni podjetnik Nebojša Salatić, njegova partnerica in 17-letni nečak. 

In Joksič je v Beogradu zatrdil, da je moril prav po naročilu Žlendra. Motiv za zločin naj bi bila izterjava dolga v višini 250.000 nemških mark, ki jih podjetnik Salatić ni imel, zato so zločinci tistega večera odnesli »le« 400 mark, 150 dolarjev, zlatnino in usnjena jopiča.

Enkrat že oproščen zaradi pomanjkanja dokazov

Žlender na sojenju kar naprej zatrjuje, da ga tega dne ni bilo v Beogradu, ker je že pred tem dezertiral iz vojske in se zatekel k materi v Slovenijo. Srbski varnostni organi ga niso uspeli najti, zato je bila leta 2002 za njim razpisana mednarodna tiralica.

Kriminalisti so Žlendra odkrili šele septembra 2011 v Bistrici ob Dravi, kjer bil tudi prijavljen. Ker je obtoženi slovenski državljan, ga niso izročili Srbiji, zato pa je mariborsko tožilstvo zaprosilo za mednarodno pravno pomoč, da se kazenski primer prevzame Slovenija, kar se je tudi zgodilo.

In mariborsko sodišče je o tovrstni zadevi razsojalo že leta 2015, ko je sodnica Tanja Rot Žlendra oprostila zaradi pomanjkanja dokazov. Višje sodišče je sodbo razveljavilo in Žlendru sodijo znova.

Na prvem sojenju je tožilstvo zanj zahtevalo 19 let zapora, v ponovljenem sojenju pa so predlagali 18 let zapora. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice