Fotografija je simbolična.
Po lastniku hoške slaščičarne, v kateri naj bi ponujali piškote s THC, je včeraj pred mariborsko okrožno sodišče stopil še soobtoženi Zlatko Babič, ki naj bi priskrbel maso za piškote.

Tako kot Niko Štekar je Zlatko Babič zanikal vse obtožbe. Babič, ki je po poklicu zdravstveni inšpektor, se mora na sodišču zagovarjati zaradi obtožb o neupravičeni proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Tožilstvo mu očita, da je dajal v promet, proizvajal in z namenom nadaljnje prodaje hranil konopljo, poroča STA. 

Masa je vsebovala konopljo 

Kot izhaja iz obtožnice, ki jo je na današnjem predobravnavnem naroku prebrala višja državna tožilka Januša Kušar Rotman, je Babič sredi avgusta 2017 v Hočah izročil soobtoženemu Štekarju maso za peko piškotov, ki je vsebovala konopljo. Iz nje so mu v slaščičarni spekli piškote, ki jih je prišel še isti dan iskati.

Del piškotov naj bi pustil slaščičarju, ki naj bi z njimi pogostil svoje znance, ne da bi jih bil prej opozoril na prepovedane substance. Zgodba je prišla na dan potem, ko so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor sprejeli mlajši par, ki je kazal očitne znake omamljenosti. Potem ko sta zdravnikom razložila, kaj vse sta zaužila tistega dne, se je izkazalo, da so bili za njuno stanje krivi piškoti, ki naj bi vsebovali THC, poroča STA. 

Našli več kot tri kilograme posušene konoplje

Ko so policisti šli po sledeh njune pripovedi in opravili pri Babiču hišno preiskavo, so našli nekaj sadik in nekaj več kot tri kilograme posušene konoplje. Velika količina po besedah tožilke kaže, da je obtoženi prepovedano rastlino gojil in hranil za nadaljnjo prodajo.

Babič je včeraj pred sodnico Mašo Blažeka zavrnil vse očitke iz obtožnice. »Ne čutim se krivega,« je dejal.

S konopljo naj bi si lajšal zdravstvene težave

Kot je mogoče sklepati iz dokaznih predlogov njegovega odvetnika Daniela Planinšca, bo skušal dokazati, da si je s konopljo lajšal zdravstvene težave. Poleg zaslišanja izvedenca psihiatra Mladena Vrabiča, ki je že izdelal mnenje, je namreč predlagal zaslišanje izvedenca medicinske stroke, ki bi predstavil možne pozitivne vplive THC na zdravje, in obtoženčeve zdravnice, ki bi pojasnila njegovo zdravstveno stanje.

Prvoobtoženi Štekar je na predobravnavnem naroku pred dvema tednoma prav tako zanikal očitke o domnevnem omogočanju uživanja prepovedanih drog. V primeru obsodbe mu grozi od enega do 12 let zapora, Babiču pa zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami od enega do deset let zapora, poroča STA. 

Ker očitno ni bilo možnosti dogovora, tožilka ni povedala, kakšno kazen bi predlagala v zameno za njuno priznanje na predobravnavnem naroku.

Datum glavne obravnave še ni znan

Kdaj se bo začela glavna obravnava, ni znano, saj mora sodišče najprej odločiti o zahtevi Štekarja za izločitev dela dokazov. Njegova zagovornica Simona Marko je namreč po poročanju časnika Večer terjala izločitev zapisnika o zasegu štirih piškotov in poročila Nacionalnega forenzičnega laboratorija o tem, da je bila v piškotih snov THC.

»Keksi so bili zaseženi pred preiskavo. Bili so last obdolženega, zaseženi so bili nezakonito,« je utemeljevala odvetnica. Tožilka Kušar Rotmanova ji je nasprotovala, saj da preiskave ni bilo mogoče uvesti pred zasegom piškotov, saj jih je na policijsko postajo prinesel eden od oškodovancev.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Teflonski Babic.A mu res nihce ne more priti do zivega,temu podkupljivemu pokvarjencu?

Starejše novice